Diari La Veu del País Valencià
Fa 125 anys es va fundar l’Institut Musical de la Societat Coral El Micalet de València

El mes de gener del 1898 la Societat Coral El Micalet, de València, va fundar l’Institut Musical, que funcionava com a conservatori. Era la culminació de la vinculació de Salvador Giner a la societat, que de seguida va fer que agafara una gran embranzida.

La Societat Coral El Micalet va ser creada el 1893 amb el nom de Societat Coral Orfeó Valencià El Micalet com a resultat de la fusió de diversos orfeons, amb una participació destacada dels més de quaranta antics socis del desaparegut Orfeó Valencià. L’entitat es va constituir en un local cedit per l’Ajuntament al carrer de la Llonganissa, actual Periodista Azatti. Entre els reunits, hi havia gent d’ideologies polítiques molt diferents: lliure-pensadors, republicans, catòlics, socialistes, anarquistes, etc.

La directiva va visitar Salvador Giner per a demanar-li protecció artística i el mestre, perquè foren una entitat digna de València, va compondre expressament «La barcarola», «Festa del poble», «Matinades de maig», «Ecos del Túria», «Himne a València», «La Tempestat»…

El mateix any de la creació la junta va acordar inscriure’s en l’Associació dels Cors de Clavé de Catalunya. Anselm Clavé era molt amic del mestre Giner. Al juliol, junt amb els Cors Clavé, van fer concerts a Bilbao i Sant Sebastià.

Amb seu des del 1897 al palau del Comte de Parcent de València, el 1899 va ampliar les instal·lacions amb el lloguer dels locals i el teatre de l’antiga Societat Juvenàlia.

El 1902 la Societat va entrar en una llarga crisi motivada per les despeses en l’estrena de les òperes de Giner, fins que l’any 1905 es va dissoldre i es va refundar amb el nom actual, denominació a la qual el 1928 es va afegir el sobrenom d’Institut Musical Giner, posteriorment reservat al centre docent.

El 1929 i el 1934 va actuar a Barcelona conjuntament amb els Cors de Clavé (i recíprocament, el 1954 a València). El 1934 va adquirir un terreny al carrer Guillem de Castro, on el 1946 va començar la construcció de la nova seu, inaugurada el 1954, junt amb el teatre. S’hi representaren sarsueles, concerts, drames i comèdies. Així mateix, començaren les nits de cafè concert, que presentaren les primeres audicions de jazz a la ciutat. A principi dels anys setanta en una d’aquestes nits hi va nàixer el premi d’assaig Joan Fuster, que posteriorment donà lloc als premis Octubre.

El 1968 es va crear l’Institut de Dansa, i el 1975 la Societat fou reconeguda com a institució no estatal per a l’ensenyament de la música i la dansa. El 1978 va rebre del govern espanyol la qualificació d’entitat d’utilitat pública, oficialment assimilada al d’una fundació, i el 1997 va obtindre l’acreditació com a centre docent del grau elemental en música i dansa. El 1995, un acord amb la Generalitat Valenciana va permetre rehabilitar l’aulari de classes de l’edifici de Guillem de Castro, enderrocar l’antic teatre i construir-ne un de nova planta amb instal·lacions modernes i aularis com a ampliació de l’Institut Musical Giner. El mateix 1995 es va constituir la Companyia Teatre Micalet.

A la fi de la dècada del 2010 la Societat mantenia les seccions de l’agrupació musical de pua i plectre Rondalla El Micalet (1897), l’Aula de Teatre, creada el 1977 a partir del taller de teatre de L’Entaulat, del qual depén l’Escola de Narració Oral (contacontes); el grup de danses Alimara (1976); la Coral Infantil El Raconet (1982); la Jove Orquestra Salvador Giner (1989); la Coral Giner (1996); la Coral Juvenil Anselm Clavé (2001); la Colla de Dolçaines i Tabals (2003), i una Sala d’Exposicions.

Des del 1988 la Societat convoca anualment els premis literaris Miquelet, en diverses modalitats (narrativa, dramatúrgia, investigació, etc.) i també el premi Miquelet d’Honor, que s’atorga a persones i entitats en reconeixement a la trajectòria cívica o cultural en defensa de la identitat nacional i la cultura dels valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa