Diari La Veu del País Valencià
La torre Barreda, a Vilafranca

La torre Barreda, a Vilafranca (els Ports), és una masia agrícola i residencial fortificada, situada en un pla que s’utilitza per al cultiu agrícola i per a l’explotació ramadera. Està dividit en parcel·les per murs de poca altura fets de pedra seca.

Aquest és un altre dels masos fortificats que hi ha al terme municipal, ja que la zona no disposava de cap castell que permetera als habitants disseminats refugiar-se en cas de perill. Si tenim en compte que aquesta zona ha estat involucrada en tots els conflictes bèl·lics, des de la conquesta cristiana fins a la guerra del 36, pot entendre’s la necessitat de crear aquests espais prop dels nuclis agrícoles on es concentrava cert nombre de població.

Originàriament, va ser una alqueria musulmana que va evolucionar fins a transformar-se en masia, en la qual la torre queda incrustada. L’edifici principal, que s’utilitzava com a residència de masovers, presenta planta rectangular i la torre se situa en un dels seus extrems. Quan es va ampliar, es va construir un altre edifici que es va adossar al costat nord de la torre.

Presenta planta quadrada i tres plantes. La coberta, igual que la casa dels masovers és d’un sol vessant i de teules àrabs. A més, hi ha altres edificis d’una sola planta que s’usaven per a les tasques típiques: corrals, estables i magatzems.

Comparteix

Icona de pantalla completa