Diari La Veu del País Valencià
Alcaldes socialistes denuncien la pèrdua de 100 MEUR pel rebuig de la Diputació d’Alacant al Fons de Cooperació

Alcaldes socialistes de distintes localitats de la demarcació d’Alacant han denunciat «l’impediment» de la Diputació al Fons de Cooperació, que suposa una pèrdua de 100 milions d’euros per als municipis. El portaveu del PSPV a la Diputació i alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha assegurat que el fons aportaria 13 milions i mig al 2023 als municipis alacantins, quantitat que supera els 100 milions d’euros durant els set anys que la demarcació porta sense comptar amb aquesta partida.

Així s’ha expressat Francés aquest dimarts durant la concentració protagonitzada pels alcaldes del PSPV a la demarcació d’Alacant, que s’han reunit a les portes de la Diputació. L’acte s’ha celebrat per a manifestar l’oposició contra Carlos Mazón, president de la institució, per oposar-se al Fons de Cooperació Municipal.

La reivindicació es produeix després que la secció quarta de la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia valencià accedira a la petició de la Diputació d’Alacant i acordara suspendre cautelarment l’execució de l’acord de la Generalitat, que obligava la corporació a aportar més de 13 milions al Fons de Cooperació Municipal per a l’exercici del 2023.

Francés sostenia que aquest fons és «una reivindicació històrica» que permet «millorar el nostre finançament i guanyar autonomia», i recordava que ha sigut impulsat pel Govern del Botànic per a avançar en «l’aposta pel municipalisme». En aquest sentit, lamentava que Mazón s’haja oposat a la mesura, cosa que no han fet les diputacions de València ni la de Castelló –ambdós liderades pel PSPV.

L’alcalde d’Elda (Vinalopó Mitjà) i secretari de Relacions Institucionals del PSPV, Rubén Alfaro, destacava que en la concentració hi eren presents «la majoria d’alcaldes i alcaldesses de la província», que representen «més del 50% dels ajuntaments». També hi eren els alcaldes de Xixona (l’Alacantí), Elx (Baix Vinalopó) o el portaveu de Compromís a la Diputació, Gerard Fullana, també regidor a Xaló (Marina Alta).

Des del PP, en canvi, han lamentat que els diputats socialistes «estan a favor de les ingerències del Consell», i recordaven que el TSJ va decidir de manera cautelar «garantir la independència de la institució provincial davant la ingerència de la Generalitat», deia la diputada Ana Serna, secretària general del PP a la demarcació. Segons el seu argumentari, la decisió del TSJ «evita que els municipis alacantins més xicotets perden fons», atès que «el Fons de la Diputació del Pla Más Cerca consta de 40 milions per a l’any que ve, mentre que el de la Generalitat només en va disposar de 13,5», assegurava Serna.

Comparteix

Icona de pantalla completa