Diari La Veu del País Valencià
Pensionistes es concentren a Sueca en defensa dels serveis públics

Membres de l’associació de pensionistes Pense. Pensions Dignes de Sueca (la Ribera Baixa) s’han concentrat aquest divendres davant de l’Ajuntament de la ciutat «en defensa dels serveis públics».

Durant l’acte, s’ha llegit un manifest de la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE) en què s’assenyala que «quasi la meitat dels jubilats espanyols continuaran vivint l’any vinent amb pensions de menys de mil euros bruts mensuals, malgrat l’entrada en vigor de la pujada històrica més gran d’aquestes prestacions, que tantes crítiques ha alçat entre tertulians, partits de la dreta i la patronal», quan «el segon trimestre del 2022, el pagament de dividends als accionistes de les empreses quasi s’ha duplicat a l’Estat».

A més, l’entitat denuncia que «els salaris reals a l’estat espanyol encara no han recuperat els nivells previs a la crisi del 2008, i el seu pes en els costos de producció cada vegada és menor, un 60% menys des del 2014, per tant, cada vegada és més barat contractar treballadors i treballadores». Tanmateix, «el govern espanyol presumeix que el nostre país és el que té la inflació més baixa d’Europa i el que més està creixent», però això «només és una part de la realitat», ja que «una cosa és l’estat general de l’economia del país, i l’altra la realitat que s’amaga, la situació real de la majoria de la població: els pensionistes i el conjunt de treballadors i treballadores».

D’altra banda, s’hi explica que «la revisió del 8,5% que se’ns aplicarà als pensionistes, a partir de l’1 de gener, sumada al 2,5% que se’ns ha aplicat enguany, situa en 11% la pujada mitjana de les pensions en els darrers dos anys en què la inflació s’ha disparat fins al 13% en el mateix període».

Així mateix, el col·lectiu indica que a l’estat espanyol «els salaris estan creixent al voltant de l’1% en els darrers mesos», la qual cosa «suposa una pèrdua del poder adquisitiu». A això cal afegir, continua, que l’augment de la llum, la gasolina, les hipoteques o l’alimentació és igual per a tots, amb independència dels ingressos.

Per tant, la Coordinadora manté «molt viu el compromís de lluita contra la pobresa i la desigualtat» i lluita «perquè desaparega la desigualtat entre homes i dones tant en salaris com en pensions, perquè s’eleve la Pensió Mínima fins igualar el Salari Mínim interprofessional», «perquè el Salari Mínim assolisca el 60% del salari mitjà del país», «perquè als 9 milions de treballadors i treballadores que tenen el salari congelat, se’ls apuge d’acord amb la inflació». I lluita «en defensa del Sistema Públic de Pensions. A més, s’oposa a «totes les mesures que retallen drets dels pensionistes, com ara les plantegen, entre altres, el govern espanyol, per mitjà del seu ministre del ram».

Per això, exigeix una pensió mínima igual al salari mínim, la creació d’ocupació de qualitat amb salaris decents i l’actualització dels salaris mitjançant la negociació col·lectiva. I demana que el govern espanyol implante les mesures necessàries per a contindre els preus dels subministraments i articles bàsics, com ara l’alimentació, la llum i altres productes.

«Governe qui governe, les pensions es defensen», conclou el manifest de la COESPE.

Comparteix

Icona de pantalla completa