Diari La Veu del País Valencià
L’om de Traver, a Riba-roja de Túria

L’om de Traver, a Riba-roja de Túria (el Camp de Túria), és en realitat un plataner (Platanus hispanica Münchh) de trenta-set metres d’alçada ubicat a la urbanització Masia de Traver.

Aquest exemplar té un tronc de més de cinc metres de perímetre i ocupa un lloc destacat al catàleg dels arbres singulars existents a la localitat.

El novembre del 2005, l’om va ser declarat bé d’interés local i el 2016 va passar a formar part del catàleg d’arbres monumentals del País Valencià. Entre els exemplars del terme inclosos, hi ha un pi, dos xops negres, tres palmeres datileres i una palmera de l’espècie washingtònia.

El plataner va ser plantat cap a finals del segle XIX en aquest paratge al costat d’un antic pou d’horta i constitueix un lloc de trobada per a esportistes i caminants, especialment en èpoques de vacances i estivals.

El pas dels anys no ha estat obstacle per aquest arbre, ja que ha aconseguit superar amb èxit diversos problemes i vicissituds: les inundacions del riu Túria de l’any 1957, els devastadors incendis de l’any 1994 o la voràgine urbanística de principis del 2000.

Comparteix

Icona de pantalla completa