Diari La Veu del País Valencià
La casa Carbonell, a Alacant

La casa Carbonell, a Alacant, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, està situat al passeig de l’Esplanada, davant del front marítim.

El promotor va ser l’empresari tèxtil alcoià Enrique Carbonell, enriquit pels guanys obtinguts en la I Guerra Mundial pel subministrament d’uniformes a l’exèrcit francés.

Conten que l’any 1918, Carbonell volia traslladar-se a Alacant pels avantatges del seu clima. Un dels dies que s’hi desplaçava va patir un incident que va ocasionar que s‘embrutara tota la roba. Llavors va decidir allotjar-se a l’hotel Palas per a poder rentar-se, però allà, jutjant-lo pel seu aspecte, li van negar l’entrada. Al costat de l’establiment hi havia lliures els terrenys de l’antic mercat, de 801 metres quadrats, i va decidir construir un immoble més gran i luxós que l’hotel que li havia negat allotjament. Li va fer l’encàrrec a l’arquitecte alacantí Juan Vidal i es va inaugurar el 1925.

En l’actualitat, la planta baixa està destinada a locals comercials i oficines, i la resta són habitatges, quatre per planta amb menjador, gabinet, sala, tres dormitoris, cambres per al servei, cuina, bany, servei, rebedor i vestíbul. L’àrea de servei ocupa la façana de darrere preferentment, i les estances principals a l’Esplanada. A més, la sala i el menjador es fan notar formalment a l’exterior amb sengles miradors.

Destaca el gust francés de la façana, una mica recarregada, i els materials nobles de construcció, com ara marbres, marés per al sòcol, ferro i vidre per a marquesines i serralleries i pissarra simulada per a la coberta.

L’any de la inauguració un hidroavió de correus procedent d’Alger es va estavellar contra l’edifici, amb el resultat de la mort dels dos ocupants i greus destrosses en una de les últimes plantes.

Comparteix

Icona de pantalla completa