Diari La Veu del País Valencià
Connecta Natura fa una crida per a recuperar les varietats tradicionals de cultiu

Connecta Natura és una associació que treballa a les comarques del nord del País Valencià per a recuperar, conservar i valorar les varietats tradicionals d’hortícoles i fruitals del nostre territori. Per a fer aquesta tasca, ha desenvolupat diverses trobades amb persones que encara en conserven, ha dut a terme activitats d’educació ambiental i ha impulsat una Xarxa de Guardianes de Varietats Tradicionals, amb l’objectiu d’evitar-ne la pèrdua. Una xarxa que compta amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

L’entitat ha explicat que «les Varietats Tradicionals de Cultiu (VTC) i els Coneixements Tradicionals Associats (CTA) són una qüestió cada vegada més present en les converses dels qui dialoguen i reflexionen sobre la relació amb el llegat agrícola i rural». Així, ha continuat, a les comarques valencianes del nord, «aquesta herència biocultural està realment present: encara queden persones que cultiven, mengen i conserven VTC, que no són altres que aquelles varietats d’hortícoles i fruiters que ens han acompanyat des de fa segles». «Són el fruit d’un laboriós procés de selecció i millora, que durant anys les llauradores i llauradors han dut a terme amb la finalitat d’aconseguir unes varietats més resistents i adaptades a les condicions del seu territori», ha assenyalat. Però, «lamentablement, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) estima que durant l’últim segle s’ha perdut el 75% de la diversitat agrícola mundial i aquesta tendència negativa continua», ha afirmat.

A més, ha indicat que aquestes comarques «destaquen per la seua riquesa ecològica, cultural i històrica i en molts pobles es continuen conservant pràctiques i coneixements dels sistemes agrícoles tradicionals, així com varietats de cultius, que poden proporcionar eines per plantejar una agricultura més sostenible i resilient». Malgrat això, «el territori s’enfronta a un greu procés de despoblament i abandonament que comporta la degradació dels agroecosistemes, així com una alarmant pèrdua de VTC i dels CTA, que posa en risc la conservació i pervivència d’aquests recursos i sabers tradicionals», ha alertat.

Per això, per a remeiar aquesta dinàmica, l’associació ha engegat la xarxa ciutadana esmentada, atés que enguany «aquest procés ha posat de manifest que existeix un sector de la societat sensibilitzat amb aquesta problemàtica i amb la motivació i implicació necessària per a treballar en aquest quefer», ha apuntat. Més concretament, «s’ha conformat un grup de més de 40 persones que ja estan cultivant i caracteritzant varietats d’hortícoles i fruitals a les seues respectives finques, així com multiplicant i conservant llavors per a construir un banc de llavors comunitari». A més, «el nombre de persones inscrites per l’any vinent és molt superior i no para de créixer», ha assegurat.

D’altra banda, ha detallat, «el procés participatiu també ha diagnosticat la urgència de desenvolupar accions de conservació i ha permés identificar les principals necessitats i demandes compartides pels habitants del medi rural» d’aquestes comarques per a «preservar el seu patrimoni agrícola i cultural». Aquestes necessitats i demandes es recullen en el Pacte per la recuperació, conservació i revalorització de les VTC i els CTA de les comarques del nord de País Valencià.

L’adhesió al pacte es proposa com una forma de suport institucional, empresarial i particular a aquest projecte, «que implica el compromís de promoure o participar de les accions de recuperació, conservació i revalorització així com de fomentar la creació i desenvolupament de la xarxa».

Connecta Natura anima les persones, empreses i institucions interessades a adherir-se al pacte mitjançant aquest formulari i ajudar a la seua difusió.

Comparteix

Icona de pantalla completa