Diari La Veu del País Valencià
Més de 130 voluntaris recullen 12 tones de fem a Toràs, municipi afectat per l’incendi d’aquest estiu

Més de 130 persones han participat voluntàriament aquest cap de setmana en la recollida i separació selectiva de fem en tres àrees naturals dels voltants de Toràs, un dels municipis de l’Alt Palància més afectats per l’incendi d’aquest estiu, ja que va arrasar aproximadament el 90% del terme.

L’activitat ha sigut organitzada per l’associació Õriwa, creada per veïns i veïnes de Begís, el Toro, Teresa, Toràs i Sacanyet, a la mateixa comarca, per a impulsar projectes de reforestació i recuperació econòmica i socioambiental dels pobles afectats per l’incendi. S’hi han aconseguit arreplegar 7.000 quilos de metalls, 3.000 de vidre i 2.500 de fem variat que havia romàs ocult, en alguns casos durant dècades, per l’arbratge i el sotabosc a les àrees del Pantà de Toràs, el Prao i Aguamala.

Entre les deixalles, hi havia gran quantitat de botelles, llandes i utensilis de cuina, abandonats en zones utilitzades per a fer pícnic, i també escalfadors, tota mena de peces d’automòbils, bicicletes, carretons, restes d’envasos de medicaments i paranys. No s’ha retirat material de construcció perquè hi pot contindre residus perillosos com ara l’amiant.

Amb aquestes accions, Õriwa vol cridar l’atenció de la població i les persones que visiten les zones naturals perquè siguen més responsables amb l’entorn. A més, està impulsant també altres projectes, com, per exemple, la creació d’un viver en cada municipi per a cuidar planters d’arbres d’espècies autòctones més resistents al foc durant un període de tres anys, perquè després puguen ser plantats a les muntanyes quan estiguen madurs i puguen sobreviure millor. Tots els pobles compten ja amb terrenys per a aquestes instal·lacions, uns cedits pels ajuntaments i altres per propietaris privats.

Oposició a la MAT

L’associació també està activa -juntament amb moltes altres plataformes del País Valencià i Aragó- per a fer front al projecte de l’empresa Forestalia de construir una línia aèria de molt alta rensió (MAT) des de la serra de Javalambre fins a l’Eliana (el Camp de Túria), travessant la zona afectada per l’incendi pels termes del Toro, Toràs i Teresa.

Així, el mes de setembre passat va presentar al·legacions, dins del període de consulta pública del projecte, obert tan sols onze dies després d’iniciar-se l’incendi. En elles va denunciar que, si el govern espanyol l’aprova, posarà en perill la recuperació d’uns terrenys que han quedat en una situació d’«alta fragilitat», i afectarà la reactivació de l’activitat econòmica, en particular la relacionada amb l’agroturisme per l’«alt impacte paisatgístic».

A més, la MAT, segons l’associació, suposa un risc per a la salut de les persones en aquells punts en els quals passa prop d’habitatges, i posa en perill algunes espècies d’ocells i quiròpters protegits.

Comparteix

Icona de pantalla completa