Diari La Veu del País Valencià
El palau dels Ducs de Llíria

El palau dels Ducs de Llíria (el Camp de Túria), també anomenat Ca la Vila, situat a la plaça Major, és un edifici d’estil renaixentista, construït entre 1596 i 1602, que en l’actualitat és la seu de l’Ajuntament.

Va ser bastit per a allotjar diverses institucions, com ara l’almodí, la presó, la cambra dels Jurats i sala de Consell.

Presenta en conjunt una estructura bàsicament renaixentista, però amb matisos manieristes i vernacles. El casalici, exempt, té planta rectangular, tres altures i coberta a quatre aigües sobre la qual sobresurt un mirador xicotet. La façana principal està rematada per la tradicional galeria d’arquets del segle XVI. La portada és plateresca, amb arc de mig punt entre pilastres toscanes. A la part superior, hi ha el balcó principal.

Portada principal | Viquipèdia

Consta de dues crugies formades pels murs de càrrega que constitueixen les façanes i un mur central que en planta baixa està perforat per quatre arcs de mig punt. A l’última planta aquest mur desapareix i deixa únicament quatre pilars rectangulars sobre els quals es recolzen les bigues que conformen la coberta. L’escala, de planta quadrada i buit central, se situa a la segona crugia, davant de la porta principal. A la planta superior, hi ha una escala de caragol de rajola que condueix al mirador octogonal.

La unitat, les regles de la proporcionalitat i altres principis renaixentistes es trenquen sobretot a la façana principal, ja que la porta principal no està situada al centre. Aquesta posició irregular produeix que els finestrals del segon pis també mostren aquesta irregularitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa