Diari La Veu del País Valencià
El Botànic acorda crear l’agència d’energia i manté les diferències en l’impost de successions

PSPV, Compromís i Unides Podem han arribat finalment a un acord sobre la creació de l’agència valenciana d’energia, després de les discrepàncies dels socialistes durant les últimes setmanes respecte a les funcions, les competències i la seguretat jurídica d’aquest òrgan.

Tanmateix, els grups del govern del Botànic mantenen les diferències respecte a la resta d’esmenes sobre energies renovables -Compromís i UP volen donar més autonomies als ajuntaments i ampliar la protecció del territori- i la bonificació de l’impost de successions per a empreses familiars que demana el PSPV, totes elles presentades a la llei d’acompanyament als pressupostos autonòmics del 2023.

Aquest dijous, just abans de la comissió de Pressupostos a les Corts on es debaten les esmenes parcials a la llei d’acompanyament, els tres grups han registrat una esmena conjunta sobre la creació de l’agència d’energia, una proposta que deixa clares les funcions i la composició, però que no fa referència a la resta de propostes sobre energies renovables.

«És un bon acord», ha defensat la síndica socialista, Ana Barceló, qui ha agraït la «voluntat política» dels seus socis i ha subratllat que, amb aquesta esmena, «el PSPV ha complit tots els compromisos que va signar» el mes de maig passat en matèria de renovables. «Donem estabilitat a aquest govern; som un grup seriós, el diàleg sempre acosta posicions», ha declarat.

Ara bé, Barceló ha reiterat que es mantenen les seues esmenes en solitari per a bonificar al 99% l’impost de successions en la transmissió de totes les empreses familiars i no només de les que facturen menys de deu milions com actualment. «Esperem que la resta de grups se sumen», ha insistit.

Per part de Compromís, la portaveu, Papi Robles, també ha celebrat l’acord sobre l’agència d’energia, la qual cosa, a parer seu, suposa «recuperar l’esperit del Botànic», però ha tornat a mostrar l’oposició a ampliar la bonificació de successions: «No pensem en absolut que siga el moment de perdonar impostos a la gent que més diners té, sinó de dir a la ciutadania que el seu govern mira per ells».

Pilar Lima, síndica d’UP, ha augurat que l’agència serà el primer pas per a aconseguir la sobirania energètica, però ha reconegut que l’acord «arriba tard». Ha carregat a més contra la «decisió unilateral del PSPV» de bonificar successions i ha repetit que no volen «donar més avantatges al clan Roig».

Com a portaveu adjunta d’aquest grup, Estefania Blanes ha remarcat que encara tenen temps per a consensuar les altres propostes en matèria d’energies renovables fins al ple de les Corts on es debatrà finalment la llei d’acompanyament.

Assolir la sobirania energètica

En concret, l’esmena consensuada sobre l’agència d’energia estableix que serà una entitat pública adscrita a la Generalitat i centrada a aconseguir la sobirania energètica. Entre altres funcions, podrà gestionar sistemes de producció, magatzematge o recàrrega de vehicles elèctrics, fer costat a altres administracions, comercialitzar energia en règim de lliure competència, fomentar la participació ciutadana, proposar accions en empreses, línies d’investigació o auditories energètiques, dissenyar mecanismes per a acabar amb la pobresa energètica, realitzar campanyes de conscienciació o participar en projectes competitius.

A més, podrà redactar i iniciar la tramitació de projectes d’energies renovables una vegada haja rebut la voluntat de l’administració competent de posar a disposició els terrenys. Els convenis de col·laboració tindran una vigència màxima de 30 anys.

Un altre dels objectius consensuats és que l’agència col·laborarà amb les conselleries competents i amb els ajuntaments en un pla de «micromesures» d’eficiència energètica que haurà de ser aprovat pel Consell.

Comparteix

Icona de pantalla completa