Diari La Veu del País Valencià
Castelló de la Plana construirà un laberint el 25-N en repulsa de les violències masclistes

La Regidoria de Feminisme de l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha programat aquest divendres 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de gènere, una jornada participativa al Passadís de les Arts del parc Ribalta, oberta a la ciutadania i que comptarà amb les aportacions de una trentena d’entitats.

L’acció central serà el muntatge, a partir de les 9 hores, d’un laberint reivindicatiu a l’eix central del passeig entroncant amb la campanya d’aquest any que, sota el lema «Troba l’eixida. Parem la violència masclista», denuncia per tota la ciutat els diferents tipus de violències, des de la mutilació femenina, els matrimonis forçosos, el tràfic de dones, la violència contra les dones grans, la violència cap a dones amb discapacitat, la violència vicària, el aïllament social, violència psicològica, econòmica i patrimonial, o assetjament de carrer, violència física i sexual. Hi participaran un trentena d’associacions i entitats.

Paral·lelament, hi haurà una intervenció artística de l’alumnat de l’Escola d’Arts i Superior de Disseny de la ciutat que pretén reflectir el cicle de la violència de gènere des de diferents modalitats artístiques.

A les 12.30 hores es llegirà el Manifest, a proposta de la Plataforma Feminista de Castelló, que també ha organitzat una manifestació que eixirà de la plaça de les Aules a les 18.30 hores fins a la plaça Major, on es llegirà de nou el document «Dones vives unides contra el masclisme».

La regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, ha posat èmfasi que les violències masclistes contra les dones afecten i existeixen cada dia de l’any, per això des del Servei d’Igualtat treballen cada dia de l’any perquè Castelló «siga una ciutat lliure de violències masclistes, contra els eufemismes i negacionismes d’aquesta xacra social i amb actuacions integrals contra totes les violències masclistes».

Altres activitats

A més, durant tot el matí, estudiantat de Promoció de la Igualtat de l’IES Ribalta dinamitzarà la jornada amb activitats encarades a l’alumnat de diferents centres escolars, instituts i entitats i associacions, amb visites al laberint, una Oca per a la igualtat amb missatges igualitaris per a trencar amb els estereotips sexistes; un Passaparaula feminista, amb conceptes vinculats a la igualtat i la violència masclista; i un Memory, on desmuntar micromasclismes.

A més, les promotores d’igualtat del Servei d’Igualtat treballaran en pedagogia aplicada a la lluita contra les violències masclistes, recollint propostes i presentant models sobre violències i igualtat, fins a les 14.00 hores.

D’altra banda, aquest dimarts va tancar el cicle de conferències al voltant del 25-N, amb la conferència «Una mirada al feminisme decolonial i les múltiples violències que afronten les dones en moviment», d’Itziar Ruiz- Giménez, i aquest dimecres s’ha penjat una lona amb una imatge de la fotògrafa Laura Avinent, «Sembrem feminisme contra el masclisme», a la façana de l’antic asil, de la mà de la Plataforma Feminista de Castelló.

La Regidoria de Feminisme ha programat a més, en una agenda transversal, l’exposició «Molka», de Rocío López, que denuncia a la façana del Mercat Central el robatori de la intimitat de les dones, criticant els enregistraments il·legals que violen la privadesa femenina a espais públics i privats. I, tancant el cicle, dimecres 30 es podrà veure la pel·lícula «Gett. El divorci de Viviane Amsalem», dins del cicle Dona i Cinema, al Teatre del Raval, a les 18.00 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa