Diari La Veu del País Valencià
La torre del Palau dels Comtes de Cirat

La torre del Palau dels Comtes de Cirat (l’Alt Millars) és una fortificació datada els segles XII i XII, situada a la plaça Major.

La localitat, possiblement d’origen musulmà, va pertànyer al rei de València Zaid Abu Zaid, que la va donar al bisbe de Sogorb, tot i que sense efecte, ja que el dia 17 de febrer del 1247 es va fer la donació a l’arquebisbe de Tarragona.

La població va estar habitada per moriscs fins a l’expulsió d’aquests el 1609. L’any 1628 el rei Felip IV va crear el comtat de Cirat, format pel municipi i els llogarets del Tormo i Pandiel, que van passar a mans de Bernat de Vilarig Carroz i Pardo de la Casta.

La torre formava part de l’antic palau. És de planta rectangular i presenta dues altures. La planta baixa és una sala quadrangular que, originàriament, no estava connectada amb el primer pis. Possiblement, tindria la funció d’aljub, atés que hi ha una obertura cega al forjat superior.

La planta superior seria la sala noble. També hi apareix una obertura cega, que correspondria a l’antiga entrada a la torre des del palau per mitjà d’un pont llevadís. A la paret oest, hi ha una xemeneia que conserva els brancals i la llinda i, en una de les estances, trobem l’escut dels Vilarig a la llinda.

L’exterior mostra carreus i marques dels picapedrers. A les claus de les finestres també hi ha inscripcions. En una d’elles es pot llegir: «Nec metu, nec spe. Summa posteris felicitate».

Les diverses factures constructives denoten que l’edifici es va transformar amb el pas del temps. També va ser utilitzat com a presó.

Comparteix

Icona de pantalla completa