Diari La Veu del País Valencià
Una protesta a Alacant clama per un finançament «just» i més inversions a les comarques del sud del País Valencià

Una concentració impulsada per la plataforma Per un Finançament Just ha criticat els «dèficits històrics» que acumula el País Valencià en matèria de finançament i ha reclamat també més inversions en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a les comarques del sud del País Valencià. En l’acte, desenvolupat davant la Subdelegació del govern espanyol a Alacant, hi han participat diversos centenars de persones, entre elles representants de sindicats, col·lectius empresarials i partits polítics.

Amb els lemes «Per un finançament més just» i «Més inversions per a Alacant», els assistents han demandat a l’executiu espanyol un nou model de finançament per al País Valencià que incloga una compensació davant el «deute històric» que acumula el nostre territori perquè el repartiment «no nasca llastat» per gestions anteriors.

La protesta ha comptat amb la presència de la majoria de patronals empresarials del País Valencià com la CEV, Ineca, Cambra de Comerç d’Alacant i Hosbec, entre altres, així com els sindicats CCOO i UGT. Igualment, han sigut presents representants del Consell i de formacions polítiques.

El secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, ha lamentat el «dèficit» que acumula el País Valencià des de fa més de 20 anys inversions igual que les inversions dels PGE per a les comarques meridionals «estan molt per davall» del que els correspon i ha advocat per aconseguir acords per a solucionar aquestes situacions.

La secretària general de CCOO PV, Ana García, ha recordat que «fa ja cinc anys va haver-hi una gran mobilització pel canvi del model de finançament autonòmic» i que «cal canviar el model no llevant recursos a ningú, sinó amb polítiques per a millorar el marge per a recaptar amb la finalitat de protegir els serveis públics».

Per part seua, el president de la CEV, Salvador Navarro, ha exigit «compensar el dèficit inversor» en aquestes comarques i ha remarcat que aquesta concentració «és la contestació pel cansament davant la deixadesa» del govern espanyol amb aquest territori.

El diputat de Compromís Joan Baldoví ha manifestat que en la coalició se senten «com la veu que clama en el desert». «No és just que la cinquena província en aportació al PIB siga l’última en inversions en els PGE. Hui ací hi ha un clam de tota la societat per a dir que ja està bé».

El vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca, ha sostingut que la concentració obeeix a una reivindicació «justa» que té a veure amb el tracte que mereix el País Valencià en matèria de finançament. «Estem treballant per a millorar el projecte de pressupostos amb la presentació d’esmenes», ha indicat.

El conseller Arcadi España ha subratllat, que per als socialistes, «no només cal reivindicar, sinó actuar», i per això, diu que la Generalitat inverteix i compensa les comarques meridionals amb els pressupostos propis i treballa en esmenes per als PGE. Quant a la no assistència del president Ximo Puig, ha remarcat el «compromís» amb les reivindicacions del Consell, que hui ha celebrat el ple a Alacant i ha estat present en la concentració amb diversos consellers.

D’altra banda, el president del PP valencià, Carlos Mazón, ha lamentat l’absència de Puig: «Lamente que no haja vingut perquè fa un mal servei a la província».

Comparteix

Icona de pantalla completa