Diari La Veu del País Valencià
L‘aqüeducte de Sant Rafel, a Petrer

L’aqüeducte de Sant Rafel, a Petrer (el Vinalopó Mitjà), és una infraestructura hidràulica d’estil gòtic que s’alça sobre el barranc de Puça, que desemboca al Vinalopó.

Contigu a l’aqüeducte pel costat nord, hi ha el barri homònim, el carrer principal del qual, anomenat dels Picapedrers, està clarament alineat amb la séquia per a la conducció de l’aigua que, en certa manera, va actuar com a generador del barri.

Es desconeix l’època exacta de la construcció, però es podria datar els segles xiv o xv, encara que altres fonts indiquen que és del segle xvi.

Només s’hi conserven tres dels sis arcs que la formaven, junt amb quatre pilars de base troncocònica de carreus regulars. Els arcs apuntats de maçoneria arranquen d’una mena de mènsula circular. La canalització de peces de ceràmica, a la part superior, presenta forma d’U. També s’hi aprecien restes de la conducció a la ribera nord i, a la part sud, el naixement d’un contrafort.

Des del 1981 fins a hui s’han dut a terme diverses intervencions per preservar i mantenir en bon estat la infraestructura.

Comparteix

Icona de pantalla completa