Diari La Veu del País Valencià
Vinaròs demana que s’investigue si va haver-hi irregularitats en la primera restauració de pintures de l’arxiprestal

La Regidoria de Patrimoni, encapçalada pel primer tinent d’alcalde, Marc Albella, ha sol·licitat a la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i a la consellera d’Educació, Cultura i Esports, Raquel Tamarit, que s’investigue si hi va haver «mala praxi» durant la primera restauració de les pintures d’arquitectura fingida de la façana de l’església arxiprestal.

El consistori ha recordat que els treballs els va executar la fundació pública La Llum de les Imatges, que va crear la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports el 1999 amb la finalitat de conservar el patrimoni del País Valencià. La Llei d’Acompanyament dels Pressupostos del 2014 va preveure la seua extinció, que es va fer efectiva el gener del 2015. Les pintures, datades del segle XVIII, es van descobrir durant els treballs de restauració que es van dur a terme entre el 2013 i 2014 sota el mandat del Partit Popular.

El regidor de Patrimoni ha destacat que «després de la recuperació de les pintures durant els anys posteriors es van veure deteriorades per l’aparició de fongs i humitats, que n’han posat en perill la conservació». En aquest sentit, ha comentat que «amb la primera actuació, es dubta de la professionalitat i el rigor tècnic dels treballs en l’exterior de l’església arxiprestal amb la desaparició dels estucats i dels arrebossats de la façana».

Albella ha explicat que ara, gràcies a la col·laboració entre la Diputació de Castelló i la Diòcesi de Tortosa, es duu a terme una actuació urgent per a garantir la preservació de les pintures. Segons ha indicat el regidor «els tècnics actuals assenyalen que no es va aplicar la capa de líquid hidròfug que hauria retardat l’aparició dels fongs i les humitats, i que hauria evitat fer les actuacions d’urgència d’ara mateix».

Per aquests motius, la Regidoria de Patrimoni s’ha sol·licitat a la Generalitat que investigue si va haver-hi «mala praxi» professional o algun tipus d’irregularitat en l’execució dels treballs per part de l’empresa que requerisquen la seua fiscalització o auditoria, considerant que «s’ha posat en perill el patrimoni cultural valencià d’un temple monument historicoartístic nacional i catalogat com a BIC».

Comparteix

Icona de pantalla completa