Diari La Veu del País Valencià
Intersindical Valenciana celebra el seu 20é aniversari

Aquest divendres, 4 de novembre, han conclòs els actes de celebració del 20é aniversari de la Intersindical Valenciana. El primer va tindre lloc fa uns mesos, el 30 de juny, a l’IES Benlliure de València, un lloc simbòlic, ja que és on l’11 de maig del 2002 es va formalitzar el naixement del sindicat. L‘última celebració ha estat oberta a tota l’afiliació i a les organitzacions socials, culturals, sindicals i polítiques amb qui el sindicat comparteix objectius i espais de construcció alternatius. També ha comptat amb la representació institucional de la Direcció General d’Innovació Educativa i del president de les Corts, Enric Morera.

En la jornada formativa, s’hi han abordat dos eixos fonamentals per al sindicat: les lluites laborals i sindicals, i els reptes de present i futur del sindicalisme. En la primera de les taules redones, hi han participat representants del col·lectiu de riders i d’encaixadores de taronja i dels sindicats STEEILAS, CUT-Galiza i UGTSARIO, que han explicat la situació concreta del seu sector o territori i les diferents mobilitzacions que han dut a terme. Així, han parlat de la vaga del metall a Galícia, de la vaga d’educadores infantils a Navarra i de les dificultats que afronten els riders. També han denunciat la manca de condicions laborals de les dones que treballen als magatzems de taronja, i la greu situació que estan vivint els treballadors sahrauís, «que veuen tots els seus drets vulnerats amb el silenci còmplice de la comunitat internacional».

Jornada formativa del 20é aniversari d’Intersindical

En el segon bloc, hi han intervingut representants de la Confederación Intersindical Galega, LAB i Intersindical Canaria, que han analitzat la situació actual del món laboral i han apuntat respostes concretes als enormes reptes que tenim els sindicats. Així, s’han tractat qüestions cabdals com ara l’autoorganització de la classe treballadora, els perills de la digitalització, la importància del conflicte i la confrontació per poder aconseguir millores laborals, i la necessitat de posar el focus en el sindicalisme feminista per posar al centre les condicions de vida i no només el treball.

En aquest sentit, han apuntat que, «en l’actualitat, bona part de les lluites laborals es donen en sectors altament feminitzats: això és símptoma inequívoc que des del sindicalisme s’està transformant radicalment la manera de mirar el món». A més, també s’ha tractat «el preocupant fenomen de l’individualisme imperant i en augment», que és «el producte més exitós del neoliberalisme».

Per això, els sindicats tenen «el gran repte de conscienciar les treballadores i treballadors perquè s’involucren activament en les organitzacions i s’impliquen en la lluita pels seus drets». La situació és complicada als centres de treball, «però hi ha lloc per l’esperança: el sindicalisme alternatiu, combatiu i feminista està en alça, i cada volta més persones s’embarquen en els nostres projectes».

L’últim acte de la celebració ha comptat amb una nodrida representació d’entitats, associacions, col·lectius com les aparadores d’Elx, moviments socials, sindicats germans, partits polítics i institucions. En aquest acte, amb 170 assistents, s’ha fet palesa la força de la Intersindical Valenciana -que ve de molt més enrere que 20 anys- i s’ha rendit homenatge a totes les persones que han fet possible que siga «el sindicat referent valencià». «Tota una injecció d’energia i entusiasme que ens animen a continuar treballant per complir-ne molts més», ha afirmat el sindicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa