Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva acull el XXIX Simposi anual de la Societat Espanyola d’Estudis Àrabs

El XXIX Simposi anual de la Societat Espanyola d’Estudis Àrabs tindrà lloc a la Casa de Cultura de Xàtiva (la Costera) entre el 4 i el 6 de novembre i commemorarà el mil·lenari de l’obra El collar de la coloma, d’Ibn Hazm.

En la primera jornada hi haurà dues conferències i un col·loqui. A les 19.30 h, el professor de la Universitat d’Almeria i membre de la fundació Ibn Tufayl, Jorge Lirola, parlarà del context històric d’El Collar de la Coloma, i a les 20 h, el traductor de l’ONU a Ginebra Jaime Sánchez Ratia farà una ponència sobre la traducció de l’obra.

Dissabte, 5 de novembre, s’han programat més d’una desena d’intervencions. De matí, Ángel López López (Universitat de Cadis) parlarà de la transmissió textual de l’obra; Celia Daniele Moreira de Souza (Universidade Federal do Rio de Janeiro) durà a terme la ponència «L’amor com a elogi del califat Omeia de Còrdova en l’obra d’Ibn Hazm»; Jaume Coullaut Cordero (Universidad de Salamanca), la conferència «L’amor apassionat com a malaltia mental: d’El collar de la coloma a la medicina àrab clàssica»; Juan Martos Quesada (Universitat Complutense de Madrid) parlarà de la importància per a la història d’al-Àndalus d’altres dues obres d’Ibn Hazm: Yámhara i Naqt al-arús;Pilar Garrido (Universitat de Múrcia) farà la xerrada «Ibn Hazm i José Ortega y Gasset: entre amor va el joc», i Virgina Luque (Còrdova) tancarà la sessió matutina amb l’aproximació als espais de la memòria d’Ibn Hazm a Còrdova.

A la vesprada, Carmen Ruiz Bravo-Villasante, de la Universitat Autònoma de Madrid, aprofundirà en les aportacions àrabs modernes a la figura d’Ibn Hazm; Robert Pocklington (Fundació Ibn Tufayl) intervindrà al voltant de les claus de la toponímia àrab de Xàtiva; Jorge Lirola parlarà del poblament de Xàtiva en època andalusí i els seus cadis, i finalment, Fernando Velázquez Basanta, de la Universitat de Cadis, farà dues aportacions: els poetes àrabs de Xàtiva i la figura d’Ibn Hazm vista per Ibn al-Jatib.

A més, diumenge, 6 de novembre, els participants del simposi duran a terme una visita al museu de l’Almodí de la ciutat, qie alberga vestigis i restes de la pertinença de la ciutat a l’època d’al-Àndalus, entre les quals destaca la pica islàmica del segle XI.

Comparteix

Icona de pantalla completa