Diari La Veu del País Valencià
Joan Amèric actua al Palau de Pedralbes de Barcelona 
aquest dijous

Joan Amèric actua aquest dijous, 27 d’octubre, al Palau de Pedralbes de Barcelona, convidat pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Es tracta d’un esdeveniment sense precedents que s’explica per la utilitat pública que pot tindre la defensa d’una idea a través de la bellesa.

El concert ha estat possible per l’acceptació del president Aragonès a l’oferiment que li va fer el cantautor alzireny i dona forma a un somni que el mateix Amèric va tindre fa uns anys: «En el seu dia vaig imaginar uns concerts en espais emblemàtics de les tres màximes institucions de les terres a les quals va dirigida la meua música». I justament aquest dijous, cinqué aniversari de la declaració unilateral d’independència, la simbologia i la coincidència en part d’anhels comuns fan del concert quelcom més que una representació artística.

L’espectacle es va presentar al Palau de la Generalitat Valenciana el gener del 2020, just abans de l’aturada forçosa per la pandèmia. Després es va presentar, entre altres ciutats, a Terrassa (el Vallès Occidental), Falset (el Priorat), Alzira (la Ribera Alta), Barcelona (el Barcelonès) i ara, amb un concert excepcional per la seua transcendència, al Palau de Pedralbes. Les actuacions continuaran dissabte 29 d’octubre a Benlloc (la Plana Alta) i continuaran els mesos que venen per tots els territoris de llengua comuna.

Aquest concert està elaborat amb l’estètica musical i dosi de poesia per a fer palés el símbol d’unitat i amistat entre pobles que compartim llengua i cultura. D’aquesta forma, «Perquè soc poble. Un país enamorat» canta la vida del trosset del món on els enamorats diuen «t’estimo, t’estime i t’estim» i celebra l’existència del nostre poble com un color dins el mosaic cultural del món. La proposta elaborada pel cantautor compta amb una formació electroacústica de set músics, Altea Martínez, Lucho Aguilar, Maryla Díaz, David Gadea, Maria Faubel, Moisés Bautista i el mateix Joan Amèric, i l’enginyer Jorge Pérez.

A més a més, el concert tindrà un repertori que gira al voltant de l’alegria d’existir de la nostra cultura i inclourà cançons noves com ara «Rosa de Mar», «Volia ser trobador», «Si arribara el dia…» entrellaçades amb clàssics del seu repertori com ara «Vine», «Llavis de sal» o «Divina i humana». Així mateix, inclourà per primera vegada en l’historial de Joan Amèric dues cançons d’altres autors queha versionat de manera molt personal: «M’aclame a tu» (Ovidi Montllor / Vicent Andrés Estellés) i «Yo vengo a ofrecer mi corazón», de Fito Paez (adaptada al català i amb una sonoritat mediterrània).

Al mateix temps que les actuacions habituals a teatres de pobles i ciutats, amb aquest concert es reprén el cicle de tres actuacions a les seus de les primeres institucions del País Valencià, Catalunya i les Illes (aquest darrer en negociacions actualment i amb molt bona previsió de poder-se dur a terme). Es tractaria, així, d’arrodonir el cercle simbòlic d’unitat cultural al màxim nivell.

Comparteix

Icona de pantalla completa