Diari La Veu del País Valencià
Oliva acull la XVIII edició de la Multaqa de les Cultures

Oliva (la Safor) acull la XVIII edició de la Multaqa de les Cultures, Conferència Internacional Mediterrània, des d’aquest dimecres i fins divendres. Aquestes trobades van ser creades el 1995 per Federico Mayor Zaragoza, llavors secretari general de la Unesco, i per Emmanuele F. M. Emanuele, president de la Fondazione Terzo Pilastro Internazionale (Roma). El 2005 es va encomanar la continuïtat al Centre Unesco València-Mediterrani.

El centre ha destacat que el terme Multaqa és una paraula àrab que significa «trobada amistosa». L’edició d’enguany es titula «Valors Unitius del Mediterrani: Vents de Turisme i Hospitalitat, Rutes Marítimes de la Seda i del Greal». El secretari autonòmic de Turisme, Frances Colomer, serà l’encarregat de presidir la XVIII Multaqa.

Aquestes jornades tenen com a finalitat reflexionar i debatre «sobre la importància dels valors de la societat global del nostre temps», ha indicat el Centre Unesco València-Mediterrani.

El Comissionat de Nacions Unides per a les Universitats de la Pau del Centre Europeu per a la Pau, Roberto Savio, arribat des de Roma, oferirà la visió internacional amb la conferència «L’Hospitalitat fonamente de la Pau».

L’organització pretén donar rellevància a dos elements patrimonials de «gran importància històrica» a la ciutat de València com són la Seda i el Greal, que «cada any atrauen milers de persones d’arreu del món i representen un exemple del valor de l’hospitalitat que els valencians i la ciutat ofereixen als nostres visitants i pelegrins», ha assenyalat la mateixa font.

«Diàleg intercultural»

El projecte de la nova Ruta de la Seda, va nàixer el 1988, com una iniciativa de Rutes de Diàleg, que va proposar Unesco i que, amb el temps, «ha fet de València la Ciutat de la Seda i la Porta Occidental de la Ruta de la Seda, que ara uneix Orient i Occident, a través de 33 països i 9.000 km, amb la ciutat Xinesa de Xian». Es busca «promoure el turisme, el comerç, el diàleg intercultural i la valoració del patrimoni històric artístic de cadascun dels països».

Per part seua, el Greal, o Sant Calze, de la Catedral de València, és la copa que s’identifica amb el got que Jesús va utilitzar en el Sant Sopar. Els governs valencià i aragonés estan treballant per a elaborar conjuntament una Ruta del Greal.

La XVIII Multaqa compta amb el suport de la secretaria de Turisme de la Generalitat valenciana; la col·laboració de l’Ajuntament d’Oliva i la Catedral de València, i amb l’aportació de la Fondazione Terzo Pilastro Internazionale.

Comparteix

Icona de pantalla completa