Diari La Veu del País Valencià
La mansió romana d’Ildum, a Vilanova d’Alcolea

La mansió romana d’Ildum, a la partida de l’Hostalot de Vilanova d’Alcolea (la Plana Alta), és un jaciment arqueològic que correspon a una de les postes oficials romanes millor conservada del País Valencià. Formaven part del sistema de comunicacions entre la capital i els diferents territoris de la Mediterrània.

La primera referència data del 1585, quan s’esmenta un hostal que havia d’haver-se edificat sobre les ruïnes romanes. Posteriorment, el 1923, l’arqueòleg Senent Ibáñez el va donar a conéixer en un treball en què estudiava la Via Augusta, en el tram que s’estén entre els rius Sénia i Millars.

Al llarg de la Via Augusta es van construir mansions on els viatgers podien descansar o canviar els cavalls. Un servei perfectament establit que assegurava la comunicació regular de correspondència i encàrrecs. Aquests edificis solien tindre a la planta baixa el rebedor, el pati i un jardí; a la dreta del pati, les cambres dels viatgers, i a l’esquerra del pati, el menjador, la cuina i el magatzem. A la primera planta estaven les cambres dels propietaris.

Aquesta es va bastir a l’època del emperador Caracal·la, el 214 dC, indicant la distància de 283.000 passos des de l’inici de la Via als Pirineus. Aquesta dada permet situar a Vilanova d’Alcolea l’estació d’Ildum, la més important entre Saguntum (Sagunt) i Dertosa (Tortosa), esmentada en fonts escrites d’època clàssica, hipòtesi que avala la informació escrita que conté el mil·liari i la importància i extensió de les restes arquitectòniques descobertes.

En l’excavació, de 600 m², s’hi han documentat restes arquitectòniques i materials diversos que pertanyen als segles II i III de la nostra era, entre els quals destaca un soterrament corresponent a una dona jove, que tenia una mà col·locada al pubis, mentre l’altra sostenia un got xicotet de vidre. A l’altura del pit van ser recuperades dues agulles d’or massís, amb les quals sostenia el sudari alhora. Antonio Villanovus Tomeis Fillus Tibernarius era l’amo de la tasca de la mansió d’Ildum a la província Tarraconense el 9é any del govern de Neró.

S’hi distingeixen quatre sectors, dels quals hi ha evidència de conservació de restes arqueològiques estructurals en dos.

Al costat de la mansió d’Ildum i la Via Augusta, es va localitzar un mil·liari. Està fet de pedra arenosa, té una altura de 2,70 m i un diàmetre de 0,62 m.

Aquest divendres el Consell ha declarat la zona arqueològica Bé d’Interés Cultural. La tramitació de l’expedient es va iniciar per resolució de 28 d’octubre del 2021, de la Conselleria de Cultura, amb els informes favorables del Consell Valencià de Cultura (CVC) i la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles.

Comparteix

Icona de pantalla completa