L'Espai Joan Fuster de Sueca

La casa de Joan Fuster, integrada en l’Espai que duu el seu nom, és el lloc on va transcórrer la major part de la vida de l'escriptor des dels set o vuit anys fins a la mort. Algunes dependències foren eliminades o transformades en una reforma posterior, per crear un ampli claustre compartit amb l'anomenada Casa Pasqual Fos. Els dos edificis, contigus, de primeries del segle XX, són obra de l'arquitecte suecà Bonaventura Ferrando Castells (1881-1951), a qui es deuen altres edificis notables de Sueca.

El conjunt que formen, el primer propietat de la Generalitat i el segon de l’Ajuntament de Sueca, és l'Espai Joan Fuster, destinat a conservar i projectar cap al futur el llegat intel·lectual, literari i civil del gran assagista. En diàleg amb gent de totes les edats que hi arriba, amb el mateix sentit de respecte cap als altres, llibertat intel·lectual i difusió de la cultura que, entre altres valors, caracteritzaren el gran escriptor valencià.

La Casa Joan Fuster té tres plantes: a la planta baixa hi ha el Museu: al primer pis, el Centre de Documentació (amb les sales de treball i recerca, l’arxiu, la biblioteca, l’hemeroteca i un dipòsit d’obres artístiques no exposades al Museu); al segon, altres dependències.

A la Casa Pasqual Fos hi ha els serveis de recepció a l’Espai i, separadament, al Museu, l’accés principal al claustre, una zona expositiva complementària i una futura sala de consulta de la biblioteca. A l’andana hi ha l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània.

Autor: Francesc Vera