Diari La Veu del País Valencià
«Hem de continuar unint forces amb entitats germanes d’arreu dels Països Catalans»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Continuem les entrevistes als candidats a presidir l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Sebastià Portell (Ses Salines, Mallorca, 1992), narrador i dramaturg, és actualment secretari de l’entitat.

Per què et presentes a la presidència de l’AELC?

Em present com a candidat a la presidència de l’AELC per tirar endavant un projecte de cohesió, continuïtat i progrés. Cohesió perquè compta amb el suport majoritari de la junta actual i perquè, de fet, som l’únic candidat que ara mateix en forma part. Continuïtat perquè m’avalen els cinc presidents vius de l’associació, del 1998 al 2022 (Bel Olid, Guillem-Jordi Graells, Jaume Pérez Montaner, Francesc Parcerisas i Antònia Vicens), i perquè aquests darrers anys he contribuït a tirar endavant alguns dels projectes i accions que defineixen el nostre ésser i esdevenir. I progrés perquè em propòs aprofundir i millorar els principals èxits de l’Associació amb els meus coneixements sobre el nostre ecosistema literari, la meva empenta i la meva experiència de representació de l’AELC en l’àmbit nacional i internacional.

Com milloraries les relacions entre escriptors, món editorial i lectors de totes les terres de llengua catalana?

L’Associació és una eina clau a l’hora d’acompanyar i promoure aquestes relacions. Per això, el meu programa proposa que reprenguem el lideratge en les negociacions amb els representants editorials (l’anomenada Comissió paritària) i també augmentar els espais de debat professional, les formacions i els punts de trobada entre socis i sòcies. També, és clar, amb els lectors, a través de festivals i cicles especialitzats, presencials i en línia, amb la complicitat d’altres entitats i institucions.

Quins drets laborals cal millorar i reivindicar entre la gent de lletres?

És urgent reactivar la Comissió paritària, un espai de negociació entre l’Associació i els representants editorials on hem aconseguit fites històriques. Cal que construïm nous consensos amb els editors en pla de les bones pràctiques i que afrontem reptes com la implementació justa dels audiollibres en el nostre sistema editorial, la lluita per la gestió col·legiada i obligatòria dels drets digitals o la simplificació dels sistemes de facturació per als treballadors de la cultura.

Quin serà el teu equip de treball?

La junta actual, sens dubte. Compt amb el seu suport majoritari i amb el seu bon fer, contrastat en anys d’experiència arreu del territori.

© Carme Esteve AELC

Com pot contribuir l’associació a la normalització del català?

La defensa i promoció de la llengua és un dels eixos vertebradors del meu pla de treball: som l’únic candidat que ha nascut i crescut en un context de normalització de la llengua, lluny dels necessaris anys de resistencialisme, i és des d’aquesta autoestima que crec que l’AELC pot anar encara més enllà. Hem de ser punt de trobada per a les institucions de tot el territori disposades a treballar per la normalització i el foment de la llengua, i hem de continuar unint forces amb entitats germanes d’arreu dels Països Catalans, com Plataforma per la Llengua, la Federació Llull, el PEN Català, la fundació FULL o la Fundació Mallorca Literària. Les paraules són la nostra eina de treball, i també és nostre el deure de servar-les, fer-les créixer i escampar-les arreu.

Com es poden fer més forts els lligams entre la gent de lletres d’arreu del domini lingüístic i evitar la parcel·lació territorial del mercat editorial?

És una qüestió que em treu la son. Per començar, com a president treballaré per garantir que les activitats i els serveis que ofereix l’Associació arribin a tots els socis i sòcies i a tots els racons dels Països Catalans. En els darrers anys, com a junta, hem fet molt èmfasi en el fet que les activitats de l’entitat s’expandissin arreu (cicles com «HÍBRIDA» o «La literatura no té edat», al Principat, la col·laboració en les diverses edicions de les Places del Llibre arreu del País Valencià o els cicles «Poesia i vi», «Entre illes» i «Espai reverb», a les Illes, en són alguns exemples), i cal que insistim en aquest aspecte per tenir un desplegament territorial encara més exhaustiu i de proximitat. Calen més activitats i cicles de Països Catalans, amb identitat i caràcter unitaris i que es despleguin per tot el territori. És aquí, on ens trobarem, i aquí on creixeran la nostra unitat i la nostra força.

Com convenceries un autor/a que no creu en l’Associació, perquè s’hi apuntara i en participara activament?

Som l’associació de referència per als escriptors i escriptores en llengua catalana, una família amb més de 1.650 associats que compta amb gairebé cinquanta anys d’història. Hem aconseguit fites tan rellevants com l’elaboració de la Llei de la Propietat Intel·lectual o el conveni-marc sobre els models de contractes d’edició, hem gestionat la supressió de l’IVA per als escriptors i traductors, més recentment hem aconseguit la compatibilitat del cobrament de drets d’autor i de pensions de jubilació… I som també una entitat carregada d’horitzons: cal que l’AELC faci una passa endavant (aquest és el meu lema, #endavantAELC) i per això hem de ser molts, engrescats, compromesos i diversos. Us hi apuntau?

Comparteix

Icona de pantalla completa