Diari La Veu del País Valencià
«L’auge de l’extrema dreta es veurà reflectit als municipis, per evitar-ho cal que treballem bé»

Fa uns dies es va fer públic el pacte entre PSPV i Ciutadans a Oriola per apartar de l’alcaldia Emilio Bascuñana, del PP, després d’una legislatura d’enfrontaments intensos entre aquest partit i Cs. L’alcaldia de la capital del Baix Segura quedarà en mans dels socialistes després del ple del 25 d’abril, quan es farà efectiu un relleu en què Canviem, la marca local de l’esquerra alternativa oriolana, és fonamental, atès que hi donarà suport, tot i les contradiccions que els genera aquest pacte. En parlem amb María García Sandoval, regidora d’aquesta formació municipal a Oriola, sobre la situació política a la ciutat i sobre les relacions del partit amb Cs i amb Carolina Gracia, del PSPV, que serà investida alcaldessa.

Com es va gestar el pacte per apartar Emilio Bascuñana de l’alcaldia?

Hi va haver un primer contacte de Ciutadans cap al PSOE per oferir-li l’alcaldia a Carolina Gracia. Això és novetat, perquè en les últimes ocasions, en les quals nosaltres hem sigut partícips, les coses no s’havien donat d’aquesta manera. Ciutadans sempre plantejava assolir l’alcaldia, però amb l’oferiment a Carolina Gracia hi ha un canvi.

A què pensa que obeeix aquest canvi?

Jo entenc que respon a la necessitat que Canviem donara suport a la moció de censura.

La iniciativa procedeix de Ciutadans, però en quin moment arriba la proposta a Canviem i per part de qui?

A través dels socialistes, que són els qui han liderat les converses. Nosaltres hem estat negociant aquests dies una sèrie d’acords polítics per donar suport a la investidura i els farem públics la setmana que ve. Ens estem coordinant perquè els volem presentar de manera conjunta. Al seu torn, el PSOE està mirant de tancar un altre acord de governabilitat amb Cs.

Us va generar algun dilema aquest pacte tan heterogeni?

Sí, clar. Cs és un partit amb què tenim moltíssimes discrepàncies ideològiques, tot i que en l’àmbit local les coses sovint tenen més relació amb les persones que amb la ideologia. Amb alguns regidors tenim més sintonia que amb altres: alguns fan polítiques LGTBI, d’altres han secundat mocions impulsades per nosaltres… Però en essència, i a nivell de polítiques d’urbanisme i infraestructures, estem molt lluny. Fins i tot els hem denunciat a la Fiscalia en alguns casos, i Fiscalia els ha obert diligències.

En quins casos?

Al desembre els vam denunciar pels contractes amb l’empresa que s’encarrega del manteniment de parcs i jardins d’Orihuela Costa. Estan contractant altres empreses perquè facen eixes tasques, encara que hi ha una empresa que ja està cobrant una quantitat important per desenvolupar aquesta feina. Però hem vist que amb contractes menors podrien estar encomanant a altres empreses aquests serveis.

Han posat línies roges al pacte?

Bé, per a nosaltres era important introduir elements com ara la paralització de les obres de Cala Mosca, que és una batalla que portem anys lliurant. Hem aconseguit, a falta d’acabar de perfilar-ho, que en el nostre pacte amb els socialistes s’introduisca un canvi de criteri que corresponga amb el que manté el Ministeri de Transports perquè es complisca amb la legislació vigent i es busquen fórmules per arribar a un acord amb la promotora i paralitzar les obres d’un projecte que col·lapsaria la costa.

Apartar Bascuñana era un objectiu en si mateix?

Per descomptat. Per a nosaltres, el fet d’acceptar aquestes contradiccions té un important contrapès en la idea de traure Bascuñana i el PP de l’alcaldia. La paràlisi en què es troba el municipi des de fa anys, la incapacitat per aprovar pressupostos des del 2018 –cosa inaudita havent passat una DANA, el temporal Glòria i una pandèmia–, el fet d’anar a colp de modificació de crèdit pressupostari… Crec que són motius suficients com per voler apartar el PP de l’alcaldia, però és que a més hi ha altres coses. Per exemple, estem estudiant portar a la Fiscalia altres temes que entenem que són l’evidència d’una gestió negligent.

Per exemple?

Per exemple la gestió del centre ocupacional i residencial Oriol, que porta des de la DANA en unes condicions molt greus de manca de recursos i de personal. També, en matèria de patrimoni, s’estan deixant escapar multitud d’ajudes, subvencions i recursos d’instàncies públiques, tant autonòmiques com estatals, per rehabilitar el barri antic, per exemple. I en matèria de serveis socials l’àrea està totalment minimitzada per partides exigües i amb un model d’assistencialisme més propi del segle passat que de l’actual, sense adaptar-se als nous reconeixements de drets que hi ha hagut els últims anys.

Mai no van considerar, des de Canviem, entrar a formar part del govern local?

Sí. Ho hem posat sobre la taula i ha sigut una carta negociadora, perquè si ens deixaven fora del govern havien d’acceptar incloure una sèrie de propostes polítiques que per a nosaltres són fonamentals i per a Cs són molt difícils d’assumir.

Com ara?

Com et deia, el tema de Cala Mosca o la revisió de contractes amb algunes empreses externalitzades.

Han dit que estan rebent pressions externes per aquest pacte. Quines?

Es comenta per xarxes i per missatges personals que estem mantenint l’empresari José Alcántara, molt proper a Cs a Oriola i un dels empresaris amb més poder de la ciutat. Ens han acusat que mantindrem la xarxa clientelar d’Alcántara, però és el PP qui ho ha fet aquests anys, i no ha generat cap problema. Això ens arriba tant per part de la dreta com de sectors que consideràvem més afins.

Quan parla de «mantindre Alcántara», a què es refereix? Mantindre’l on?

Com un poder fàctic a l’ombra. Coneixent les seues connexions amb Cs queden molt clares les línies en matèria urbanística, que responen a uns interessos molt concrets, i amb Bascuñana a l’alcaldia mai no s’han posat límits a aquesta qüestió.

Pensa que l’entesa entre Cs i PSOE ha estat motivada pel mateix Alcántara?

És possible. El fet que Bascuñana haja anat retirant competències a Cs les últimes setmanes ha acabat asfixiant el partit i els ha fet prendre eixa decisió. Els ha retirat competències en matèria d’urbanisme i de recursos humans, dues de les àrees amb més força i decisió, i això pot haver afectat els interessos del partit i de l’empresari.

A Oriola, Cs no ha fet cas de l’executiva valenciana del partit i ha negociat aquest pacte pel seu compte a nivell local. Això obeeix a un simple interès de supervivència o a Oriola Cs és un partit més proper als socialistes del que ho podria ser en altres ciutats?

Crec que ells han mirat per la seua pròpia situació a Oriola i no responen al procés d’integració que s’està donant amb el PP a la Comunitat Valenciana. El fet que l’executiva del partit no permeta el pacte deu respondre, de fet, a eixa dinàmica d’assimilació amb el PP. Ells ja sabien, segurament, que no obtindrien aquest permís.

Quina valoració feu de José Aix, líder de Cs a Oriola, com a vicealcalde?

Hem sigut molt crítics amb la seua gestió perquè ha seguit una línia que considerem contrària a un futur pròsper, sostenible i respectuós amb el territori. Sistemàticament, des de Cs s’han dedicat a anar ampliant el nombre de llicències d’obra nova a Orihuela Costa, a consentir que determinats locals en què s’exerceix la prostitució –cosa demostrada amb informes policials– continuen oberts sense les sancions pertinents, hi ha la falta de personal en brigades urbanístiques, amb el corresponent augment d’abusos urbanístics a la ciutat… I tota una sèrie de qüestions molt extensa. Són alguns exemples del seu model, que evidentment no ens agrada.

Això es podrà controlar més amb el nou govern que rebrà el vostre suport?

Entenem que sí, que tindrem més accés a la informació a través del PSOE gràcies a l’acord al qual hem arribat. Hem aconseguit un compromís de col·laboració amb els socialistes, i entenem que és un partit que respectarà més la transparència. Som conscients de les dificultats, que els altres partits prioritzaran els seus interessos, però nosaltres serem un contrapès i mirarem de reequilibrar la balança de les decisions que es prenguen en junta de govern.

Com són les vostres relacions amb Carolina Gracia, futura alcaldessa d’Oriola?

Tenim una relació fluïda amb ella. Podríem dir que la relació és molt bona, tal com es constata amb el treball conjunt que hem anat desenvolupant al consistori des de l’oposició en matèria de denúncies i d’altres qüestions.

La situació del PSPV a Oriola no és del tot estable: Antonio Zapata, pròxim a Alejandro Soler, líder provincial del partit, podria mirar de fer-se amb el lideratge de la formació a Oriola davant la futura alcaldessa, Carolina Gracia, pròxima al cercle de Ximo Puig, enfrontat amb Soler. Temen que aquestes disputes afecten la governabilitat del municipi?

No he arribat a pensar en aquests termes, però pense que no hauria d’influir. Ara bé, és cert que es comenta que el sector de Zapata està intentant, per tots els mitjans, que la investidura no es produïsca.

Per últim, la situació del PP és encara pitjor a Oriola pel que fa a qüestions de lideratge, a hores d’ara desert a la ciutat, atès que el partit està controlat per una gestora imposada per Carlos Mazón des de fa mesos. Temen que Vox puga aprofitar aquest buit de cara a les properes municipals?

Sí, però aquest escenari ens motiva a donar suport a la moció de censura perquè Carolina siga alcaldessa. L’escenari estatal d’auge de l’extrema dreta també es veurà reflectit en l’àmbit municipal. Per tant, a falta d’un any, aquesta possibilitat hi és. Per això, per evitar-ho cal que treballem bé.

Comparteix

Icona de pantalla completa