Diari La Veu del País Valencià
«Vull posar en valor l’aposta per ampliar l’oferta formativa d’Elda per a convertir-la en la capital de la Formació Professional (FP)»

Rubén Alfaro (1979) és l’alcalde d’Elda per part del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) des del 2015, any des del qual ostenta també la presidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). En 2019 va revalidar l’alcaldia amb majoria absoluta, tot i que va acabar arribant a un pacte de govern amb Esquerra Unida, després de governar anteriorment amb el suport de Compromís. Ara, Alfaro encara la pròxima legislatura amb la voluntat d’iniciar el seu quart govern, el que suposaria un període de setze anys ostentant el poder a Elda. En l’horitzó, la voluntat de fer d’Elda una ciutat moderna i sostenible, amb una àmplia oferta de formació professional que done suport a la indústria i l’economia de la zona.

Com ha canviat la ciutat d’Elda des que vostè va agafar la vara de comandament l’any 2015?

La transformació de la nostra ciutat ha sigut evident, especialment durant el segon mandat quan, gràcies a la decisió del Govern de Pedro Sánchez, els ajuntaments hem pogut recórrer als superàvits i romanents de tresoreria per a afrontar projectes i inversions. Durant molts mesos vaig defensar i reclamar la necessitat que els ajuntaments poguérem disposar del 100% del superàvit, flexibilitzant la regla de gasto i eixint de la dinàmica a la qual el ministre Cristóbal Montoro ens havia dut durant el govern del PP. La possibilitat de comptar amb aquests romanents ha sigut fonamental per a afrontar les despeses extraordinàries provocades per la pandèmia i també per a posar en marxa programes d’ajudes per al teixit social i econòmic.

En què s’han concretat aquests programes?

Un d’aquests programes ha sigut el Pla Elda Renaix, dotat amb 15 milions d’euros procedents de romanents de tresoreria, que està permetent afrontar un ampli programa de modernització i transformació de la ciutat, i impulsa a més la creació de treball i l’aposta per la sostenibilitat, l’eficiència i la mobilitat.

I a més llarg termini?

En aquests set anys les polítiques en matèria social han permès millorar la qualitat de vida de les eldenques i els eldencs, incrementant les partides destinades a evitar que ningú es quede enrere, combatent l’exclusió social i impulsant la igualtat. Aquesta aposta s’ha materialitzat, per exemple, en un programa pioner d’activitats extraescolars gratuïtes del qual es beneficien més de 3.500 xiquets i xiquetes de la ciutat; un programa d’acompanyament de persones majors que viuen en soledat; el Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats, que ja va per la tercera edició, i el Pla d’Igualtat LGTBI. Totes aquestes actuacions formen part d’un relat de ciutat, una estratègia de futur encaminada a transformar i modernitzar Elda.

En aquests temps vostè ha tingut temps de desplegar un projecte de transformació a Elda. Com ho han notat els eldencs i les eldenques?

La transformació es basa en la posada en marxa d’una planificació de futur en què comptem amb un full de ruta amb el Pla Estratègic Elda 2030 i l’Agenda Urbana. Elda és una de les 22 ciutats espanyoles d’entre 50.000 i 100.000 habitants que ha sigut elegida pel Govern d’Espanya per a la elaboració dels plans d’acció local de l’Agenda Urbana. En la província d’Alacant només hi ha altres 2 ciutats i en el conjunt del país només 121 ciutats, municipis, diputacions i entitats locals han rebut subvenció per a l’elaboració d’aquests plans.

Quines són les iniciatives més destacades que ha realitzat el seu equip de govern fins al moment?

Elda ja ha presentat el Pla d’Acció Local amb 22 iniciatives que la convertiran en referent per a altres ciutats en matèria de sostenibilitat, mobilitat i eficiència. El més important és que la ciutat té un relat, un objectiu i un camí. Des de fa temps ens mancava una estratègia, un horitzó que havíem d’assolir i ara, progressivament, anem dissenyant un horitzó a través del Pla Estratègic acompanyat del Pla Elda Renaix i ara d’aquest Pla d’Acció.

En què consisteix el Pla Elda Renaix?

A través del Pla Elda Renaix estem escometent inversions molt importants que ens estan permetent generar treball de qualitat, modernitzar la ciutat i fer-la més accessible i habitable. A més, posem en valor el nostre patrimoni històric i llegat cultural, com fem amb la celebració de l’Any Coloma, que ens permet omplir-nos d’identitat. Altres iniciatives del pla són la remodelació de la plaça de Dalt, el Jardí de la Música, la plaça del Sabater, el passeig de la Mora, la plaça Joan Miró i la plaça de Bous, la reurbanització del barri de la Fira-Cocoliche, la renovació d’instal·lacions esportives, la remodelació dels patis i espais exteriors de tots els centres educatius públics de la ciutat, entre altres. També vull posar en valor l’aposta per ampliar l’oferta formativa d’Elda per a convertir-la en la capital de la Formació Professional (FP). En set anys hem aconseguit que els centres eldencs dupliquen el nombre de cicles formatius amb una oferta de més de 2.500 places. Per a millorar la competitivitat de la indústria i l’economia, i per a millorar la qualitat de vida de les persones és fonamental millorar la formació dels joves.

La Comissió Executiva Local del PSOE d’Elda l’ha ratificat per unanimitat com a candidat per a les eleccions del pròxim 28 de maig del 2023. Es veu amb forces per a seguir al capdavant del govern local una legislatura més?

Per descomptat, són moltes les polítiques i plans d’acció de progrés i millora que hem dut a terme al llarg d’aquest mandat i volem seguir avançant i proposant noves iniciatives en els pròxims anys per al màxim benestar de tots els nostres veïns i veïnes i per a la transformació d’Elda en una ciutat moderna, amable i pròspera.

Quins projectes té encara com a alcalde per a realitzar a la ciutat?

Encara que ja hi ha molts projectes en marxa, encara queda molt de camí per recórrer per a seguir avançant amb l’any 2030 en l’horitzó. Les iniciatives del Pla d’Acció de l’Agenda Urbana recorren aquests reptes i projectes, com la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, apostar per les energies sostenibles i l’economia circular, seguir avançant en la renovació urbana i la renaturalització de l’espai públic, implementar la conversió d’Elda en smart city, posar en valor l’entorn natural, dinamitzar el patrimoni cultural, impulsar l’oferta turística i l’activitat comercial… Com pot comprovar, són projectes il·lusionants i ambiciosos.

Podria resumir-ho?

L’objectiu de tots aquests projectes i iniciatives és fer més còmoda la vida a les persones; ajudar les pimes, els comerços i els autònoms perquè agafen impuls i siguen competitius a través d’ajudes i bonificacions; donar facilitats als joves perquè es formen i tinguen més opcions d’aconseguir una feina estable i de qualitat, i donar oportunitats a totes les famílies perquè ningú es quede enrere per factors socials o econòmics.

Un projecte que transformaria la ciutat seria la ubicació al seu terme municipal del Port Sec, al qual opta junt amb altres localitats com Villena. En quin punt es troba aquesta aposta?

El Port Sec és un projecte logístic en què han d’implicar-se tant les institucions públiques com el sector privat. I em referisc a una implicació proactiva, però també financera. En aquests moments el més important és que la nostra comarca compte amb aquesta importantíssima infraestructura, que es materialitze el Corredor Mediterrani perquè és molt important per als sectors econòmics i productius de la comarca i de tota la província. Hem de ser conscients que, independentment de la localitat on s’ubique, el port sec ens beneficiarà a tots.

Quina ha sigut la seua relació amb la resta de partits de l’oposició fins al moment?

Ha sigut una relació molt cordial i positiva. En aquest sentit, vull agrair a tots els grups municipals que durant tants mesos, especialment els més complicats de la pandèmia, hagen deixat de costat qüestions ideològiques i hagen donat suport a les iniciatives que des del govern local hem posat en marxa per a fer front a la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19. En qualsevol cas, durant els set anys de mandat socialista, i a diferència de l’ocorregut en etapes anteriors, el respecte i el diàleg amb totes les forces polítiques ha sigut la nota dominant.

En cas de necessitar-ho, amb quin partit polític podria pactar per a formar govern després de les eleccions de maig?

El PSOE és un partit que ha apostat històricament pel diàleg i la política d’acords. Amb aquest mandat, encara que comptem amb majoria absoluta, arribem a un acord de govern amb Esquerra Unida (EU) perquè considerem que és important per a les formacions d’esquerra confluir en un pacte per a desenvolupar polítiques progressistes, que creiem que són les idònies perquè Elda siga una ciutat més igualitària i solidària. L’experiència durant aquests tres anys ha sigut molt positiva, sobretot tenint en compte la situació que hem viscut a conseqüència de la pandèmia.

Per a acabar, té pensat seguir al capdavant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP)? Com porta aquesta doble responsabilitat?

M’agradaria poder seguir amb tota la tasca municipalista al front de la FVMP, però no depèn de mi i s’han de donar moltes circumstàncies per a això. Però, arribat el cas, la meua disposició és absoluta. Estic des de l’any 2015 en el càrrec i són moltes iniciatives pioneres posades en marxa amb èxit des de la federació, amb la gran tasca que s’ha realitzat en la lluita contra la despoblació al nostre territori o la posada en marxa de Pont a Europa, la primera oficina que assessora els municipis perquè puguen accedir a fons europeus.

Comparteix

Icona de pantalla completa