Diari La Veu del País Valencià
«Escriptors valencians de l’exili», nova exposició de l’AVL

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) promou una exposició titulada «Escriptors valencians de l’exili», que s’estrenarà el pròxim dilluns 20 de novembre i restarà oberta fins al 14 de febrer del 2024 a la sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, institució que col·labora també amb la mostra.

Comissariada per l’acadèmic Josep Palomero, i dissenyada per l’estudi Espirelius, l’exposició es distribuirà en tres parts. En la primera, a través d’uns panells, el visitant farà un recorregut històric pels exilis valencians amb objectes relacionats com ara maletes, espardenyes, mantes o mocadors, objectes també visibles en la reproducció de dues fotografies, una d’Agustí Centelles i altra de Biel Aliño. La primera fa referència a la Guerra Civil i al pas de refugiats per la frontera catalanofrancesa, i la segona mostra l’eixida de refugiats ucraïnesos cap a Polònia.

En aquesta primera part també es reflecteix la contribució a l’exili per bona part del món de la cultura valenciana, clau en la seua projecció internacional, sobretot en els àmbits de la música, de l’art, de l’arquitectura i de la medicina, segons informa l’AVL a través d’un comunicat.

El segon tram de l’exposició porta els visitants per les geografies de l’exili valencià després de la Guerra Civil, que són el nord d’Àfrica, el nord d’Europa, França, Europa de l’Est, Amèrica Llatina i l’antiga Unió Soviètica. L’exposició destaca el paper de les cases regionals de Mèxic i de París, on determinats escriptors valencians van poder mantindre la seua activitat.

Al seu torn, molts valencians exiliats van poder integrar-se en iniciatives associatives que els van permetre continuar desenvolupant lligams personals i culturals que els unien amb el seu país, del qual van haver de fugir. La publicació de revistes com ara Senyera, Mediterrani, La Nostra Revista o Pont Blau són exemples d’aquest activitat.

Imatge difosa per a difondre l’exposició «Escriptors valencians de l’exili»

Autors valencians

Tot i que la part més destacada de l’exposició se centra en els autors valencians. En total n’hi ha una cinquantena, i destaquen Angelí Castanyer, Josep Castanyer, Carles Esplà, Emili Gómez Nada, Gaetà Huguet, Juli Just, Artur Perucho o Max Aub, entre molts altres, dels quals es mostren molts dels seus llibres redactats durant l’etapa a l’exili.

La mostra també exhibeix vídeos que mostren fets relacionats amb aquesta etapa, com ara documentals diversos o un altre vídeo en què la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, amb els acadèmics Immaculada Cerdà, Artur Ahuir, Maria Àngels Francès, Carme Manuel, Vicenta Tasa i Josep Palomero reciten una selecció de poemes d’alguns autors homenatjats. Altres peces audiovisuals serveixen, també, com a acompanyament musical de l’exposició, que també mostra escultures i obres cedides per la Universitat de València i la Biblioteca Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa