La vulnerabilitat urbana al País Valencià: Antoni Infante conversa amb Glòria Maria Caravantes

El programa Un Debat de País, que emet quinzenalment la Radiotelevisió del Poble, va estar dedicat divendres passat, 4 de novembre, a la vulnerabilitat urbana al País Valencià, fent una mirada a través dels barris de les nostres ciutats.

La persona convidada va estar Glòria Maria Caravantes López de Lerma, professora de la Universitat de València, doctoranda, treballadora social, especialitzada en barris, vulnerabilitat urbana, polítiques públiques i serveis socials. Ara mateix està fent una estada a la Universitat de Barcelona i prèviament n’ha fet una altra a Dinamarca. En el seu treball de recerca, ha estudiat la situació de 128 barris vulnerables, pertanyents a ciutats del País Valencià de més de 50.000 habitants. Del seu estudi dels models danés, català i valencià, sorgeixen anàlisis i propostes que van molt més enllà del tema de l'habitatge i s'endinsen en les més diverses àrees dels models socials.

El conductor de l'espai, Antoni Infante, de Decidim, va interpel·lar la professora sobre la motivació de l'article redactat conjuntament amb el catedràtic Joan Romero, publicat recentment a Levante-EMV «Habitatge assequible. Res a celebrar». En aquest article es fa menció d'una frase de l'historiador britànic Toni Judt que deia: «Com sabien molt bé els reformadors del segle XIX, la qüestió social si no s'aborda no desapareix. Al contrari, va a la recerca de respostes més radicals». Davant d'aquesta frase i de la constatació de la realitat que es viu en els nostres barris i del problema de l'habitatge en general, la pregunta que sorgeix immediatament és: no necessitem respostes molt més radicals?

Una hora de rica exposició i debat sobre unes problemàtiques que afecten i interpel·len de manera transversal i en graus diversos la major part de la població, però molt especialmen les noves generacions, captives d'un sistema que ofega les seues possibilitats d'emancipació i realització d'una vida en plenitud.

Interessant debat sobre els nostres barris i per extensió sobre les nostres ciutats i el conjunt del País Valencià, que es va poder realitzar a la RTVP dirigida per l'activista Juanjo Carbonell Xuanet i la col·laboració de Decidim, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià.