El País Valencià en la cruïlla: Antoni Infante, de Decidim, conversa amb Josep Barberà, president d'ERPV
El programa Un Debat de País, que emet quinzenalment la Radiotelevisió del Poble, va estar dedicat divendres passat, 21 d'octubre, a la situació del País Valencià.
El conductor de l’espai, Antoni Infante, de Decidim, assenyala que «vivim un moment important per al país, perquè afortunadament totes les possibilitats resten obertes, però som conscients també que tenim sobre nosaltres l'espasa de Dàmocles d'estar patint una acumulació de polítiques estructurals que ens ancoren cada dia més en l'acceptació acrítica d'una realitat regional». I «aquesta realitat regional ens allunya, cada dia més, de la concepció democràtica que suposaria el reconeixement del País Valencià com a subjecte polític». «Temes de gran importància en temps previs a les pròximes confrontacions electorals», afirma.
En aquesta ocasió, el convidat va ser el president d'ERPV, Josep Barberà, i la complicitat de tots dos a l'hora d'enfocar les diverses qüestions que van anar sorgint es va fer ben palesa. Així, després de la lectura de l'editorial del programa, que en aquesta ocasió es va centrar en una contundent denúncia de la pujada de la despesa militar, prevista en els pressupostos generals de l'Estat per al pròxim any 2023, Josep Barberà va explicar succintament l'ideari de la formació que encapçala, així com el tipus de relacions que manté amb ERC.
Posteriorment, i durant gairebé una hora, van sorginr els temes i les valoracions sobre el que han representat els governs del Botànic 1 i 2, tota la problemàtica al voltant de la situació lingüística (manca de superació del marc jurídic del 83, manca de reciprocitat i de l'exigència de la capacitació lingüística del funcionariat, etc.), la situació d'espoli permanent que patim (infrafinaçament, deute il·legítim, infrainversions, espoli fiscal, etc.), el marc legal en temes com el no reconeixement del Dret Civil Valencià, la comarcalització o el manteniment d'una llei electoral profundament antidemocràtica, que manté la barrera electoral del 5%... Temes, tots ells, que repercuteixen directament en la vida del conjunt de la ciutadania.
Afortunadament, no tot es va quedar en una simple denúncia del que hi ha, sinó que més aviat, va servir per a mostrar les potencialitats i les possibilitats de poder fer altra política, més centrada en el País Valencià, en la convicció que hi ha un important espai per a poder desenvolupar el sobiranisme polític i que, igual que ha hagut una millora després de fer fora de les institucions la política de lladronici practicada pel PP, també hi haurà vida més enllà del Botànic.
En definitiva, un interessant debat sobre un tema apassionant com és parlar del País Valencià, que es va poder realitzar gràcies a la RTVP dirigida per l'activista Juanjo Carbonell «Xuanet» i la col·laboració de Decidim, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià.