Més que una associació

Ja han començat les festes patronals del meu poble natal, Benlloc, a la Plana Alta. Dos anys sense poder celebrar, cantar i festejar el retrobament amb aquella gent, els amics i les amigues d'infància, que per diferents qüestions i motius, malauradament, no ens veiem al llarg de l'any.

Moltes ganes de tornar a normalitzar després de l'anomalia que hem viscut molts, massa mesos.

A diferència del meu poble d'adopció, Cabanes, al qual tinc l'honor de formar part del grup municipal de Compromís a l'Ajuntament, a Benlloc segueix la tradició d'editar un programa de festes, fet que no seria massa rellevant, si no fora perquè, per una banda, el govern socialista de Cabanes, amb tota eixa sèrie de mancances a l'hora de crear cultura, poca imaginació i la nul·la voluntat de treball, fa anys ha deixat de fer. A Cabanes sols hi ha bous i ball, ball i bous. La resta d'activitats organitzades són les proposades per l'empresa de torn, les mateixes a Cabanes que en algun altre poble d'interior, amb poc pressupost i una reduïda població.

Paga la pena llegir eixe programa de Benlloc, per assabentar-te de tot allò que s'ha fet, però també es fa en l'actualitat en l'àmbit cultural, esportiu, musical, etc. En el llibret d'aquest any fan referència, entre altres coses, a la Penya Barcelonista, una associació que vam crear amb la pretensió des dels seus inicis perquè fora més que una associació.

Perquè pot ser que molts de vosaltres no ho recordeu, però hi ha un abans i un després al Benlloc que ara coneixem. El Benlloc actual és referent en cultura, com també aquell poble de la Safor, Bellreguard, tan ben gestionat per persones amb ganes, criteri i voluntat com els companys Àlex i Juanjo. Són gent que si em permeteu que ho diga, són nostres, sou la nostra gent, persones compromeses amb la cultura, amb la llengua, amb la història del nostre xicotet i allargat país.

M'agrada posar d'exemple les gestions de Benlloc i Bellreguard per aconseguir fer el mateix a Cabanes. Però tornant una mica a la història de Benlloc, com d’important és la cultura com a eina política més revolucionària a llarg termini.

Veníem de dècades fosques, amb persones al davant de la gestió municipal, que en alguns casos, ni tan sols sabien llegir, i açò és literal. Fixeu-vos si la política està present, que fins i tot existeixen dues associacions de jubilats: els d'esquerra i els de dreta. A la dècada dels anys vuitanta va guanyar l'esquerra en unes eleccions, però a l'hora de prendre possessió l'alcalde, va fer el que podria ser un dels primers actes de transfuguisme, i va marxar al Partit Popular. Van haver de passar unes quantes eleccions més perquè tornara a guanyar l'esquerra, i això va suposar un punt de partida per arribar al poble que és en l'actualitat. En l'aspecte cultural, es va fer valdre el teixit associatiu del municipi, sent pioners en l'aplicació de l'Agenda 21. És aleshores quan va nàixer la nostra associació, una entitat que a banda de reunir a tots els amants del Futbol Club Barcelona de Benlloc i voltants, tenia uns objectius molt clars, començar a construir una societat reivindicativa i crítica, mitjançant l'organització de múltiples actes com ara exposicions, presentacions, xerrades o concerts. Vam aconseguir ser, al llarg d'uns quants anys, més que una associació. Mitjançant la tasca de conscienciació cultural i des del valencianisme polític, vull pensar que també nosaltres, amb el nostre treball de formigueta i de la dita de tota pedra fa paret, vam assolir ser una mica partícips del Benlloc actual.

Cal anar superant etapes, i pot ser que siga ara un punt d'inflexió per obtenir nous reptes. La tan repetida i utilitzada excusa de la fragmentació de vot per part del PSOE als pobles menuts, per ser els únics representants de l'esquerra, ha impossibilitat, malauradament en molts llocs, i Benlloc n’és un exemple, que hi haja alternatives als socialistes.

La política arreu dels nostres pobles, per sort, ha anat canviant, i cada vegada més, Compromís està ocupant l'espai del valencianisme social, cultural i polític a les comarques del nord. Ho sabeu perfectament, companyes i companys de Benlloc que governeu des de l'esquerra, molt lluny del nou conservadorisme i ofrenes a Espanya del PSOE actual, i és per això que teniu tot el meu respecte. Però hem de ser conscients, que amb l'actual situació política, no hauríem de regalar ni un sol diputat a Castelló ni enlloc.

Podem enumerar moltes de les polítiques que s'han fet des de Compromís, malgrat que se les apunta un PSOE que, davant les eleccions, exhibeix les seues pitjors formes.

Per acabar, sols dir-vos que teniu les portes obertes de ca Compromís per continuar, entre totes i tots, construint el Benlloc, però també el País Valencià que volem.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.