Aplec dels Ports, lluita i reivindicació

Un dissabte calorós d'estiu, en un xicotet poble dels Ports, a eixes hores que en lloc d'una bona migdiada, prefereixes una bona tertúlia al voltant d'una botella de moscatell i una coca mal feta del Raval de Castelló de la Plana. Una casa de la part alta del poble, de principis de segle, amb entrada de matxo i parets grosses que aïllen la calor. Part de la casa resta silenciosa, amb algun ronquit esporàdic després d'un intens divendres de festa i reivindicació.

Després d'hora i mitja de cotxe des de la Plana, i unes quantes corbes, arribem, som a Portell, som a l'Aplec dels Ports. Com cada darrer cap de setmana de juliol, la cita és obligada, siga el poble que siga de la fantàstica i única comarca dels Ports. És sense dubte el festival autoorganitzat més simbòlic del país.

El risc de despoblament és cada vegada una realitat més propera, i festivals com l'Aplec dels Ports serveixen per a posar en el mapa el seu territori, un trosset del País Valencià. La importància cabdal d'apostar pel medi rural i fer valdre totes les coses bones que té viure en una comarca com la dels Ports. Això sí, per molt bonic que puga semblar, està farcit de dificultats. Aleshores és ací on han d'entrar les administracions, elles són les que poden revertir la situació de despoblament que estem patint a l'interior de les comarques del nord. Una aposta decidida i clara per l'interior, amb millores en les infraestructures de connexió entre els pobles, la construcció d'heliports per garantir un bon servei d'atenció mèdica i ajudes a l'agricultura i la ramaderia són transcendentals i vitals perquè el jovent aposte per quedar-se al poble. Visibilitzar tots aquests problemes i crear la consciència necessària, és un dels clars objectius de l'Aplec dels Ports. En poques paraules: Festa sí, lluita també!

Però no sols la lluita contra el despoblament és important, sinó polítiques a favor del repoblament com reivindiquen els companys d'Argeleta a l'Alt Millars, un ajuntament de Compromís exemple de bona gestió, lluita i treball pel territori. Polítiques de repoblament que han aconseguit augmentar significativament el nombre d'habitants al poble, i poder així reobrir l'escola i tots els beneficis que això suposa. Mantenir un poble alegre i viu amb multituds d'actes, una gran agenda cultural, on fins i tot en unes setmanes actuarà ZOO, un dels principals grups musicals valencians. I tot açò de forma transparent i assembleària, on tot el poble participa de les gestions més rellevants.

La manca d'infraestructures i serveis ocasionen un èxode, sobretot per part del jovent, a les grans ciutats, a la recerca d'unes millors oportunitats laborals que no troben als seus pobles. No tenir un país vertebrat mitjançant unes connexions per carretera adequades i un servei de rodalia, on contínuament hi ha retards i cancel·lacions, agreuja aquesta situació. En els darrers anys hem pogut comprovar com l'únic interés per les zones rurals del País Valencià ha estat per part de grans fons d'especulació, amb el vistiplau del govern espanyol.

Un govern espanyol alié a la dramàtica situació de moltes zones rurals, on els seus partits ací, en lloc de posicionar-se a favor dels interessos de la nostra gent, fan tot el contrari. Com s'explica que tot un president de la Generalitat, morellà de naixement, puga donar suport a la construcció d'una línia elèctrica de molt alta tensió, que pot suposar la mort de tota una comarca? Els interessos propis per fer carrera política, potser a Madrid, junt amb la manca d'empatia i les estratègies electorals, que no donen importància a un grapat de centenars de vots de tota eixa gent del territori, fan que el gran capital avance a casa nostra. Sincerament, m'agradaria que a pesar de no ser transcendentals eixos vots a València, segons els recomptes del PSOE, sí que ho foren als ajuntaments de la comarca majoritàriament socialistes el dia d'avui. 

No hem passat a hores d’ara de ser una acceptació d’una descentralització administrativa, amb un Estat que ens considera perifèria i no li paga la pena invertir més del necessari. Per continuar fent polítiques per les persones, necessitem un nou model de finançament, tindre les claus de la caixa i empoderar-nos com a poble. Lluitar pels interessos de la majoria a l’hora de construir el País Valencià que volem.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.