Diari La Veu del País Valencià
Orgulloses de conquerir drets

Dos morts i vint-i-un ferits (tres d’ells de gravetat) en un tiroteig a Oslo a un club LGTBIA. Amb esta notícia m’alçava dissabte. La capital de Noruega decidia cancel·lar els actes de l’Orgull 2022.

«Hi ha motius per creure que és un delicte d’odi. És una de les hipòtesis» deia Christian Hatlo, cap de la investigació.

L’extrema dreta s’obre camí a l’Europa dels drets i les llibertats i, per descomptat, a l’estat espanyol. Des de les institucions apunten i els seus fanàtics disparen al carrer.

I què fem des de l’esquerra? Com combatim estes atrocitats? És cert que ens deixem la pell en l’àmbit institucional per avançar socialment. És un orgull que el meu partit participara en la redacció de la llei trans i que estiga sempre al capdavant de les reivindicacions del nostre col·lectiu. Però què fem als carrers? Tenim un problema seriós i és que des de l’esquerra sempre reaccionem quan l’extrema dreta comet una atrocitat però mai passem a l’acció.

Part de l’esquerra més mainstream és autocomplaent i celebra constantment els avanços que hem aconseguit durant els darrers quinze o vint anys. El problema, però, és que estos avanços no són per a sempre. Tenim els feixistes a punt de tocar poder a la Generalitat i este problema no se soluciona ballant i fent comboi. La repressió ens afectarà a tots els qui creiem en la diversitat i la llibertat.

L’Orgull LGTBIA és més necessari que mai. Un Orgull que ha de servir per alliberar-nos i combatre no només contra l’extrema dreta sinó, també, contra un sistema capitalista que s’aprofita de les nostres reivindicacions per rentar-se la cara i les mans.

Cal que canviem la mentalitat i recuperem l’esperit original d’Stonewall. Cap passa enrere enfront d’aquells que ens ataquen i davant unes forces de seguretat que els donen suport en nombrosos casos.

Els drets que hem aconseguit i els que han de vindre no ens els regalarà ningú, més bé al contrari. Organitzem-nos i passem a l’acció o el futur que ens espera, i possiblement siga immediat, serà fosc.

I un apunt final per a l’esperança: milers de persones van desfilar igualment pels carrers d’Oslo, desobeint les autoritats.

Comparteix

Icona de pantalla completa