Mostrar la burgesia

Té la burgesia encara aquell paper hegemònic que se li ha atribuït des de fa temps? Avui la pregunta no seria pertinent si es considera la classe com s'entenia abans.

Ara, aquest grup social s'ha desdibuixat un poc per dalt i per baix. Però encara pot ser un referent, malgrat que cada volta és més irrellevant. Ara, la burgesia no és l'única font de poder. Les elits en són unes altres. A les quals alguna vegada s'hi apunten. Però saben que ja no són el pal del paller.

I, tanmateix, els residus que en queden tenen encara una importància considerable. Especialment, si entenem aquest grup com la gent que, territorialment, això és important, gaudeix d'una situació privilegiada, de poder.

Fa uns dies que he començat un llibre sobre la burgesia catalana. Està presentat de forma divertida. No és pas un estudi sociològic ni econòmic. És tot simplement, però això ja aporta prou, una descripció entre periodística i personal del grup. Feta per un que pertany a eixa elit en davallada, segons ell mateix indica.

La pregunta que em faig, però, és si tenim alguna cosa similar a aquest treball al País Valencià. Fuster, que ha servit per a tant, va insinuar alguna característica. Però han passat molts anys des dels seus escrits. I fer-ne una narració, ara, que posara blanc sobre negre el volum de la burgesia valenciana, de la ciutat de València què és on es couen, vulguem o no, les faves seria una bona cosa.

Clar que hi ha coses fetes. Treballs importants. I no per escassos són menys valuosos. Des de Rafael Navarro a Jordi Palafox, J.F. Mira, Vicent Flor o Martí Domínguez..., la nòmina no és mala. I va des de treballs parcials a novel·les. I ja em perdonarà qui no haja citat. Però caldria alguna empenta més.

Tenir una imatge al més completa possible dels elements humans, siguen individuals o col·lectius, de la realitat valenciana, és la clau que ens pot obrir tots els panys. Sense coneixement ajustat no hi ha valoració possible i, doncs, la possibilitat d'acció ajustada a les necessitats.

D'alguna manera jo he intentat contribuir a aquest coneixement en haver publicat alguna biografia de personatges rellevants de la terra. Aquests treballs no seran mai best-sellers, però per a nosaltres tenen molta importància. Cal tenir el coneixement més gran possible de la realitat valenciana. També perquè altres la puguen conèixer.

Interessant seria, tal com fa Antonio Segura en el llibre al·ludit, crear un volum que fora més general, no parcial ni massa tècnic. Un treball que donara una visió àmplia del paper que la burgesia valenciana compleix avui en dia. Si és que juga un rol com a tal al si d'aquesta societat. I veig la necessitat d'una tal empresa perquè tinga una lectura còmoda i que es convertisca en llibre de lectura i referència, ni que siga per a criticar-lo, precisament, per a eixe grup social. I desvelar en ells, tal vegada, una necessitat de ser algú. I no un apèndix de grups forasters.

El treball difícil no és tant fer-lo, perquè es podrien emprar els elaborats anteriorment, sinó que es convertira en obligada lectura dels qui encara manen un poc. Se'ls hauria de mostrar com són de fluixos i covards en defensar un país en què no han cregut mai. I que per això precisament van a remolc dels altres poders.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.