Entre les poques certeses que podem dir que tenim hui dia n’hi ha una de ben clara, i és que en poc més d’un any ens trobarem en plena campanya electoral per a les eleccions municipals del 2023, i molt possiblement també per a les eleccions autonòmiques.

Sens dubte, amb el pas del temps hem après sobre alguns elements essencials del nostre sistema electoral i els efectes que tenen la barrera electoral o el fet que hi haja un nombre major o menor de partits. Davant la desaparició de Ciudadanos del mapa polític i la reducció d’opcions electorals pel que fa a la dreta, resulta imprescindible reaccionar de forma raonada i pragmàtica.

Ara més que mai, es torna necessari apostar per un front ampli, ser capaços de sumar persones, projectes i forces, teixir complicitats, tindre una mirada llarga, una actitud dialogant i la voluntat ferma d’arribar a acords. Així ho entenem des d’Esquerra Unida del País Valencià i així treballarem, en el que entenem han sigut trets fonamentals de la nostra organització al llarg dels anys. A més, cal aprendre de les lliçons que estos processos sempre complexos i dinàmics ens van deixant amb el temps. En altres paraules, hem d’aprendre les lliçons d’Andalusia per no tornar a repetir determinades experiències, no podem esperar fins a l’últim moment, perquè tot i que les aigües van tornant al seu lloc, no hem d’oblidar que fa justament una setmana contemplàvem amb estupor la possibilitat que dos forces polítiques com Izquierda Unida i Podemos concorregueren per separat a les eleccions, una situació que hauria estat un clar desencert, un tir en el peu, que ha causat desassossec i malestar en moltes persones imprescindibles per al projecte.

En el cas valencià, hem de treballar per garantir que hi haja un Botànic 3, un govern progressista que consolide les transformacions polítiques iniciades el 2015 per tal de posar a les persones en el centre de l’acció pública. Està en joc el benestar de 5 milions de valencianes i valencians en una època especialment difícil, després d’una pandèmia mundial i en mig d’una recessió motivada per la invasió russa a Ucraïna i les conseqüències d’aquesta pel que fa a recursos energètics bàsics com el gas i el petroli.

Després de set anys, hi ha molts motius per valorar el govern del Botànic. El valencià ha resultat ser el govern de coalició més estable de l’Estat, aprovant els set pressupostos en temps i forma any rere any. La fórmula de mestissatge valencià ha demostrat ser un excel·lent mecanisme per a una presa de decisions coparticipada i corresponsable. Tenim al davant reptes fonamentals per no deixar enrere ningú, especialment les persones més vulnerables, la classe treballadora, els i les nostres joves, les persones que viuen en zones en risc de despoblament, la nostra gent gran. Hem de gestionar de forma honesta i eficient els fons europeus que han de servir de palanca transformadora del nostre model social i productiu, i com no, hem d’aconseguir d’una vegada per totes, millorar el nostre finançament autonòmic. Els valencians i valencianes no volem ser més que ningú però tampoc estem disposats a ser menys que ningú, necessitem els recursos suficients per a garantir els drets de totes i tots, per mantenir uns serveis públics de qualitat, unes polítiques potents de protecció de les persones, necessitem potenciar una economia dinàmica i innovadora, on es cuide el talent i les empreses. Per tots estos motius, perquè hi ha molta feina per fer i no són poques les amenaces, anem per feina!

Comparteix

Icona de pantalla completa