Diari La Veu del País Valencià
Un compromís amb els drets valencians

«Picad los escudos del Reino que hay en las murallas, para que un día olviden que fueron valencianos y libres». 29 de juny de 1707, Felipe V abolia els Furs Valencians i ara, no ens hem oblidat que va haver-hi un temps en què ens governàvem. Un temps on el poble valencià era sobirà i tenia capacitat per a fer les seus pròpies normes. Des del segle XIII fins al segle XVIII, els Furs Valencians van ser la norma que regulava la vida dels avantpassats d’aquesta terra fins a la seua derogació pel rei Felip V en aquell 1707, quan «por legitimo derecho de conquista», va aniquilar la nostra sobirania i van tractar de fer-nos-ho oblidar amb els Decrets de Nova Plana.

Ara, més de 300 anys després, encara no hem pogut recuperar el dret civil valencià. En plena democràcia, als valencians encara no se’ns permet legislar i tindre competència per a regular relacions interpersonals com el matrimoni, la família o el règim successori, és a dir, una cosa tan essencial com el dret de la quotidianitat per a ordenar la vida diària.

La recuperació del dret civil valencià és una eina fonamental per a garantir el nostre autogovern. Enguany, que es compliran quaranta anys des que vàrem aprovar el nostre Estatut d’autonomia i mentre altres 6 territoris (Galícia, Aragó, Navarra, Illes Balears, Catalunya i Euskadi) tenen aquesta capacitat, als valencians encara se’ns limita. Després d’intentar-ho per diverses vies, el Tribunal Constitucional continua apel·lant a la inexistència del nostre dret foral que va ser injustament aniquilat per Felip V. Per això, l’única via possible és la reforma constitucional que fa més de dos anys van sol·licitar les Corts Valencianes i que encara no s’ha portat a debat al Congreso de los Diputados.

El passat 5 de maig l’associació Juristes Valencians va convocar una concentració on van participar prop de mig miler de persones que reivindicaven, una vegada més, la necessitat de la recuperació del dret civil valencià. Una jornada que va estar marcada per la seua transversalitat i pluralitat, ja que van haver-hi representants d’associacions de la societat civil valenciana des de Lo Rat Penat fins a Lambda o Fundació Nexe i representats dels partits polítics democràtics amb representació a les Corts Valencianes.

Malgrat la situació que, una vegada més, ens toca viure al poble valencià, cal destacar un punt positiu i és que la societat valenciana ha trobat un punt d’encontre entorn a aquesta qüestió i s’ha creat un ampli consens enfront d’una injustícia tan evident com la que patim. Així és com sindicats, universitats, organitzacions empresarials, col·legis professionals, associacions culturals i de consumidors, així com 541 ajuntaments, que representen a més de 5 milions de valencians han donat suport a la reforma constitucional en defensa d’un Dret Civil propi, modern, útil, pròxim i social.

Contra les injustícies tan evidents com aquesta, o que el País Valencià és l’autonomia més infrafinançada del territori, les valencianes i els valencians no cedirem més. Doncs això fa més evident encara la necessitat de continuar treballant pel nostre autogovern i per les competències que ens són pròpies i se’ns neguen. Ho tenim clar, continuarem treballant per tal que el benestar i els drets del nostre País siguen una realitat, perquè nosaltres tenim un compromís, i ho complirem.

Comparteix

Icona de pantalla completa