«Consciència de mi entre tantes forces»

Encara que no m’he pogut passar per la Fira del llibre tant com m’haguera agradat, – em va saber molt greu perdre’m l’homenatge de dissabte al meu estimat professor Jaume Pérez Montaner- (un dia he d’escriure sobre tot el que va significar per a mi i per al meu creixement personal tindre’l de professor, de mestre) finalment diumenge vaig poder dedicar una estoneta a passejar-hi i trobar gent coneguda i amics i amigues estimats i admirats. Va ser bonic, per exemple, xarrar una estoneta amb Vicent Baydal sobre els projectes tan interessants, tan importants i tan oportuns de Llibres de la Drassana, o saludar la bona gent de llibreries de referència, com ara Primado, Fan Set o Ramon Llull.

Però és que a més, sense haver-ho planejat ens vam trobar una taula redona sobre l’obra de Joan Fuster i la seua vigència amb Josep Antoni Fluixà, Carmen Manuel i Toni Mollà, la qual cosa, a més, ens va donar ocasió de trobar-nos també amb Alba Fluixà i amb el meu company -i abans professor- Rafa Beltrán.

La combinació de Toni Mollà amb Josep Antoni Fluixà i la moderació de Carme Manuel va ser perfecta per crear un ambient distés en el qual es van dir coses molt interessants. I pensant en eixes coses vam tornar cap a Sollana, ben a prop de la Sueca de Fuster.

Gràcies a l’any Fuster s’estan organitzat una bona quantitat d’actes sense dubte molt necessaris. Però també de vegades he detectat -especialment en xarxes socials- un cert empobriment del debat. D’una banda, una mena d’enfrontament generacional una mica simplista. Sembla que hi ha qui considera que un dels trets de la identitat millennial és mostrar distància, fàstic o avorriment respecte a Fuster o assenyalar que reivindicar-lo és de boomers; també en sentit contrari la invocació fantasmàtica de Fuster encara opera de vegades com a pretext per assenyalar encara hui desviacions i heterodòxies.

I mentre tornava cap a la Ribera Baixa en un tren de Rodalia ple de gom a gom (si sempre el servei dominical de Rodalia deixa molt a desitjar, sempre em sorprén que no es reforce la freqüència en dies tan plens d’esdeveniments al cap i casal com el dia de la Mare de Déu) pensava en dues o tres coses. La primera, arran d’una intervenció particularment certera de Toni Mollà, que moltes vegades en aquestos debats es redueix la figura de Fuster a un abast intern, local, a les seues reflexions sobre la societat i la identitat valencianes, tot i que Joan Fuster és un intel·lectual d’abast europeu, una de les ments més lúcides de la seua generació; la segona, que moltes de les execracions de Fuster que he llegit últimament polemitzen imaginàriament amb ell com si fora un autor de hui. Per entendre Joan Fuster en tota la seua importància cal llegir-lo vinculat al seu temps i les seues polèmiques, i saber distingir les línies de reflexió que va obrir. Seguir reflexionant tractant d’assolir una posició tan semblant a la seua com siga possible, és a dir d’intel·lectual compromés però independent i desinteressat, és un gest fusterià. I la tercera, a partir d’unes paraules de Josep Antoni Fluixà, que fins i tot contra ell mateix cal reivindicar-lo com a poeta i llegir-lo com a un dels poetes més importants del País Valencià en el segle XX.

I és que moltes vegades els valencians i les valencianes seguim caient en la desmemòria i en un cert complex d’inferioritat quan no en una acusada pulsió de mort. Figures universals tenim les que tenim i cal reivindicar-les (que per Madrid no ho faran, i per Barcelona, depén) i incorporar-les amb orgull a la nostra genealogia. Cal continuar fent camí sense oblidar d’on venim, repensant el seu llegat i tenint clar que continuar pensant amb honestedat, ambició, coratge i voluntat de profunditat i mirada ampla és el millor homenatge que podem fer a la memòria de Joan Fuster. «Diria: consciència de mi entre tantes forces», per dir-ho amb el vers amb el qual comenca un dels poemes d’amor d’Escrit per al silenci que, tanmateix, ressona com l’afirmació plena d’un lloc d’enunciació i d’una manera d’estar en el món.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.