Diari La Veu del País Valencià
Formalitat, honorable president Puig, formalitat

Si hi ha alguna cosa imprescindible, per damunt de tot allò acordat i escrit, als efectes de dur a termini un propòsit compartit, és la formalitat. Hi conté el mot en essència, la paraula donada amb la finalitat d’establir la confiança mútua. Una manera de comportar-se amb els altres, tot plegat, aprés al bressol de la casa d’un, com una norma bàsica, la traïció a la qual enutja primerament els teus, la família, l’entorn i la societat, perquè desacredita tant personalment com socialment. Per tant, no és ninguna banalitat ni destarifo proclamar la immensa vàlua i virtut de la paraula donada, una vegada acordat qualsevol assumpte.

Tot ve a compte, perquè la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, del govern que vostè presideix, en Gabriela Bravo Sansegundo, ha llençat un globus sonda, d’aplicar el nivell B-2, entremig del B-1 (elemental) i el C-1 (grau mitjà) de coneixement de la nostra llengua, amb notables efectes perniciosos, tot just després d’un any de l’aprovació de la desitjada Llei de la Funció Pública, on hi conté l’aprovació i posada en marxa en el termini d’un any del manotejat reglament per a l’accés al si de l’administració autonòmica, pel que fa a l’exigència del nivell de coneixement de valencià als opositors.

Com vostè sap ben bé, als efectes d’estudiar i negociar el reglament en qüestió, fa tot just un any com he dit adés, es va acordar crear una comissió per aplicar els nivells al funcionariat, que ha estat deliberant des de començament del 2022, per aplicar-los, entre els quals hi ha els grups d’alts funcionaris catalogats A1 i A2.

La comissió ha estat composta per membres de la conselleria de na Gabriela Bravo, el secretari autonòmic d’educació i el director general de Política Lingüística, així com el president de la mateixa, depenent de la seua presidència, els quals s’han decantat per majoria per assignar-los el B-2, amb la qual cosa s’establiria, en el cas d’anar endavant, una rebaixa del requisit lingüístic contemplat a l’article 20 del decret 3/2017, que determina l’exigència del Grau Mitjà, per als citats grups A1 i A2.

Na Gabriela Bravo, al novembre del 2018, al si de la negociació de la Llei de la Funció Pública, va tancar un pacte amb els sindicats per a l’avantprojecte de dita llei, mostrant-s’hi molt d’acord per haver assolit tal pacte. El text deia textualment que als grups d’alts funcionaris se’ls exigiria el certificat C1 (Grau mitjà), establint alhora una premissa d’obligat acompliment.

Comptat i debatut, Honorable President Puig, aprovada fa un any la nova Llei de la Funció Pública, cal posar en marxa aviat, sense globus sonda ni sense entrebancs en honor a la formalitat, la que a vostè sense dubtar se li suposa personalment, que el convida a vostè i a tots els intervinents, a acomplir els pactes, ja que la Llei contempla endemés a l’emissió d’un informe favorable per a l’acord de posada en vigor del reglament, signada per la Direcció General de Política Lingüistica que, com vostè també sap, a hores d’ara encapçala en Rubén Trenzano del grup Més Compromís, el qual en la votació haguda en eixa recent comissió, va votar a favor d’aplicar, sense cap rebaixa, el nivell C-1, Grau Mitjà.

No tinguen por, deixem-la a una vora, acomplisquen allò establert i acordat i de moment res més, tot i que més d’un o d’una s’ho haurien de mirar, allò de si serveixen la gent del País i la seua llengua pròpia amb l’equitat que la seua feblesa requereix, o als interessos particulars o partidistes, ja que el poble ras, entre els quals m’incloc, no creiem que a hores d’ara hi haja metges, mestres i funcionaris, que no ens volen i deixen de donar al poble pla els seus drets.

M’acomiade de vostè amb paraules adients a aquesta carta que li adrece, amb la confiança que per damunt de tot farà allò que formalment de vostè espere, escrites per Vicent Andrés Estellés, el poeta del nostre poble, extretes de Pobles del Mural, antologia del Mural del País Valencià. A cura d’Honorat Ros i Pardo, editat der l’AVL:

«Els defraudats, els vençuts, els enganyats, els foradats per la tristesa, els clivellats per tant de dol i per tanta injustícia, amb rosegons, a genollons, hissem la nostra fam i la nostra esperança, la nostra fam de llibertat!»

Comparteix

Icona de pantalla completa