Diari La Veu del País Valencià
«Vagos, maleantes» i altres fòbies de l’alcalde d’Alacant

«Els serveis socials estan col·lapsats». Aquest podria ser el titular de cada dia de Diari La Veu gràcies a la gestió de la regidora d’Acció Social d’Alacant, Julia Llopis (PP), que, no contenta amb tindre els serveis de la seua regidoria col·lapsats, té també sense places el Centre d’Acolliment i Inserció per a persones sense llar.

Prop de 200 persones dormen al carrer a Alacant. A aquest col·lectiu afecta l’ordenança de convivència aprovada per Ciutadans, Partit Popular i Vox, que multa amb 750 € les persones que dormen al carrer i amb sancions de 100 a 750 € per a la «part oferent de serveis sexuals en la via pública».

Aquesta ordenança realment no pretén recaptar diners per als fons municipals, aquesta ordenança pretén cronificar la pobresa i perseguir les més vulnerables. No és, ni de molt, un intent per acabar amb la mendicitat ni amb la prostitució a Alacant. És una eina per a reduir el nombre de prestacions socials. Però, com és possible que en un Estat de Dret es penalitze la falta de recursos? A qui li cap al cap?

Potser al senyor alcalde li molesta passejar per Alfons X El Savi i veure com les sucursals dels bancs estan repletes de persones sense llar. Potser, el que el molesta, és veure que aquesta situació és un clar reflex de la seua gestió: desídia, deixadesa i abandó de les persones més vulnerables.

El regidor de seguretat (PP) va justificar l’ordenança exposant que era necessària perquè la ciutat tornara a tenir un «ordre». Quin ordre? Ja hem sentit parlar d’un «ordre en la societat» anteriorment i, no vull fer-los spoiler però, no va eixir del tot bé.

Darrere de tota aquesta polèmica s’amaga un futur perillós no gaire llunyà, vegeu 2023. S’amaga un equip de govern PP-Vox que col·locarà la nostra ciutat al mapa de la ultradreta. Amb el que això comporta, que no és poc. I si amb Ciutadans en l’equip de govern passa això, poden imaginar amb Vox.

Amb la «Ley de vagos y maleantes» el delicte era exercir de manera professional la mendicitat. Amb el Partit Popular i Vox, el delicte és no tindre casa o no tindre recursos.

Ara, necessitem actuar com més prompte millor: derogar l’ordenança que criminalitza les persones sense recursos i augmentar, tot el possible, els recursos municipals per a fer d’Alacant una ciutat inclusiva, que no excloga a qui més necessita la nostra ajuda. Evidentment, açò no passarà si els nostres governants en 2023 són aporofòbics. Necessitem frenar l’entrada de l’extrema dreta en un govern municipal a Alacant, necessitem un #GovernAmbCompromís.

Comparteix

Icona de pantalla completa