Fa poc més de dos anys, des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica es rendia homenatge a tres dècades dedicades des de la Generalitat Valenciana a la cooperació internacional al desenvolupament. 30 anys transformant el món va ser el lema escollit per a rememorar el compromís de valencianes i valencians, desenvolupant polítiques públiques i donant suport a entitats amb llarga trajectòria en la lluita contra la pobresa i fam a tot el món, el foment de la igualtat entre homes i dones, en garantir l’accés a l’educació, la promoció de la salut als països en dificultats, la conscienciació davant el canvi climàtic precisament a països altament dependents dels combustibles fòssils i la protecció dels Drets Humans.

El difícil context actual que està suposant la pandèmia en els països empobrits pel difícil accés a les vacunes, ha redirigit esforços per a destinar ajudes en actuacions d’emergència en països o zones geogràfiques amb major vulnerabilitat per la Covid-19, sense deixar de banda les prioritats estratègiques establides en el IV pla director de la cooperació valenciana, vigent en el moment de la declaració per l’OMS de l’emergència sanitària. Especial menció cal fer a l’aprovació al darrer desembre del decret dotat en més de catorze milions d’euros per a finançar projectes per a pal·liar condicionants relacionats amb la transmissió del virus en països vulnerables. Projectes com l’enfortiment de sistemes de salut pública, l’accés a l’educació i la promoció de l’ocupabilitat per a mitigar els efectes socials i econòmics, o l’accés i disponibilitat als serveis d’aigua, sanejament i higiene són exemples de projectes que són realitat gràcies a un compromís no sols polític del Botànic, sinó ètic i moral de tota la societat valenciana que es dota amb la solidaritat com una senya d’identitat col·lectiva.

El País Valencià és, com ha tingut oportunitat de demostrar en altres crisis humanitàries, una terra d’acollida. També ara, amb motiu de la invasió i guerra a Ucraïna, la societat i institucions valencianes volen manifestar i materialitzar la seua solidaritat amb el poble ucraïnès, de la manera més adequada possible. El Comitè Permanent d’Acció Humanitària (CAHE), l’instrument per a atendre les situacions d’emergència derivades de desastres naturals o provocats, de conflictes armats o d’activitats terroristes, ha tornat a tindre rellevància. A través del CAHE s’estan destinant fins a 800.000 € per a finançar deu projectes que des de diverses entitats s’està treballant en el terreny per a cobrir les necessitats de la població civil amb productes de primera necessitat i primers auxilis. A més a més, la coordinació logística en la recepció de material entre ajuntaments i govern central ha estat fonamental per a fer arribar mitjanant combois tot aquest material a la població civil.

Crec que, enfront d’aquestes difícils situacions, la resposta del nostre autogovern en matèria de cooperació internacional al desenvolupament deu ser un motiu d’orgull per al poble valencià que ja compta amb una llarga trajectòria i una aposta en augment en la presència de la cooperació valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa