Diari La Veu del País Valencià
Identitat, cultura, llengua: País Valencià

Cada 25 d’abril, les valencianes i els valencians commemorem aquesta data per a recordar-nos la derrota de la Batalla d’Almansa, el 25 d’abril de 1707, que va suposar la pèrdua dels nostres drets i llibertats com a poble valencià. És un dia per a reflexionar sobre quina és la nostra situació actual i quin és el futur com a poble. I és per això que citaré unes paraules de Joan Fuster: «Pocs valencians hi deu haver -valencians amb un mínim de consciència d’ésser-ho- que no s’ho hagen plantejat alguna vegada: què som, i per què som com som». I és que les valencianes i els valencians hem de deixar ben clar que estem orgullosos de la nostra identitat com a poble i que volem acabar amb la marginació que patim des de fa dècades pels diferents governs de l’Estat.

Les joves reivindiquem ara més que mai la nostra identitat com a país, amb una llengua, cultura i tradició pròpia. Hem de continuar treballant amb polítiques inclusives però defensant la nostra llengua pròpia, ja que és la nostra fortalesa com a poble. A més, com diu Joan Fuster «tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres», no hem de deixar que utilitzen la llengua com a eina de separació, sinó tot el contrari. La nostra llengua és viva, plena de moviment i de força. Mostra un ric llegat cultural i d’identitat com a poble, passant pel nord al sud i per això cal estimar la nostra llengua i lluitar perquè la nostra identitat deixe de romandre clandestina i invisible.

Les joves volem donar solucions reals als problemes del nostre país, demostrem que som un poble divers, però unit que treballa per unes polítiques socials i laborals que beneficien la majoria de la població i no una minoria. Per eixe motiu, continuarem treballant per un autogovern del poble valencià, que des de les nostres institucions tinguem la capacitat i el dret a decidir en el nostre país. Les joves volem una nació lliure i sobirana, perquè contínuament veiem com les polítiques de l’Estat Espanyol no tenen en compte les particularitats i les necessitats de les valencianes i els valencians. Per això cal un finançament just que reivindiquen les problemàtiques del futur del nostre territori.

Som una terra diversa i eixa serà sempre la nostra riquesa, convivim amb llengües i cultures germanes que conviuen en harmonia. Les joves volem reivindicar un país que es preocupa per la seua terra i que fa del valencià un element de consens i cohesió social, el qual respecta la diversitat i les identitats personals. El País Valencià que volem sí que és possible, i és per això que les valencianes i els valencians hem de treballar de valent per aconseguir una identitat valenciana lligada al nostre benestar futur com a poble. I és per això que fem una crida ben forta perquè no ens quedem asseguts als nostres sofàs, sinó que baixem al carrer i reivindiquem els nostres drets com a valencianes i valencians, perquè com bé deia V. Andrés Estellés «no et limites a contemplar aquelles hores que ara venen, baixa al carrer i participa. No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu».

El pròxim diumenge 24 d’abril, a la Casa de la Mar (Alboraia), Joves PV amb la col·laboració de Més Compromís, celebrarem un acte per reivindicar el 25 d’abril. Parlarem de valencianisme des d’una mirada inclusiva, d’un propòsit col·lectiu, una identitat respectuosa on ens sentim integrades totes les valencianes i valencians. Caminem cap a una identitat valenciana lligada a les necessitats del nostre País. Ens veiem el diumenge.

Comparteix

Icona de pantalla completa