Des del passat 24 de juny de 2022, data de constitució de La Flama lobby, les incorporacions d’entitats, empreses, professionals i particulars han anat consolidant una iniciativa que ja té diversos fronts oberts. Les eleccions convocades per al 28 de maig és una oportunitat per a manifestar la nostra posició. Com ja és conegut, La Flama s’ha presentat com a «lobby cívic, cultural i digital del País Valencià per la dignitat lingüística». En aquest sentit, aspira a constituir-se com a «grup de pressió que pretén persuadir i influir els poders públics perquè es legisle i s’inicien accions favorables a la normalitat lingüística del valencià.» És a dir, el seu objectiu és impulsar l’ús normal del catalanovalencià en la societat valenciana. No en té d’altre. Ja n’hi ha entitats amb aquest objectiu únic, com la Plataforma per la Llengua, d’abast de tot el domini lingüístic. La novetat de La Flama és que vol «sumar les associacions, col·lectius, entitats, persones i empreses que es veuen interpel·lades per la necessitat d’un canvi en el marc jurídic valencià per a la dignitat lingüística.»

De tots és sabut que la vitalitat del valencianisme té un dels fonaments en una xarxa estesa per tot el país, conformada per un gran nombre d’entitats molt diverses. Cadascuna té els seus propòsits específics i, la majoria, un àmbit d’actuació local, comarcal o sectorial. La seua capacitat d’influència, per aquesta raó, és necessàriament limitada. El denominador comú d’aquesta xarxa és precisament la voluntat de fer del catalanovalencià llengua normal d’ús en tots els nivells. Per això, La Flama lobby vol ser «la intersecció de la diversitat d’entitats i col·lectius del País Valencià que (…) aposten per exercir el poder d’influència de forma col·lectiva». Al costat d’aquesta xarxa d’activisme dispers, encara que extens, hi ha també un teixit empresarial i professional, igualment dispers i extens, que no té, òbviament, la mateixa motivació desinteressada, però que veuria amb simpatia —i, potser, amb interès— la normalitat de l’ús del catalanovalencià en la seua activitat quotidiana. La confluència dels interessos d’uns i altres en un grup de pressió és una novetat en el panorama valencià.

Més enllà d’objectius genèrics respecte a l’ús social de la llengua, La Flama lobby vol concretar aquests objectius en mesures concretes i vol pressionar els poders públics valencians perquè les assumesquen. Amb l’ocasió de les eleccions previstes per al pròxim 28 de maig, instem els partits polítics a explicar si estan disposats a aplicar aquestes mesures en els àmbits on governen. Presentem tres peticions particulars, que són les següents:

  1. Incorporar la direcció general de Política Lingüística a Presidència de la Generalitat Valenciana. Entenem que la política lingüística d’un govern no pot ser objectiu d’una única conselleria sinó que ha de ser un objectiu transversal de tot el govern i que ha de comprometre la Presidència.
  2. Implantar un nou marc jurídic per l’ús social del valencià, que d’una manera inequívoca i eficaç amplie la presència social del valencià en tots els àmbits de la societat civil.
  3. Promoure la implicació de les empreses i els professionals en oferir els seus productes i serveis en valencià, mitjançant bonificacions fiscals.

Pròximament, explicarem en sengles articles de quina manera haurien de concretar-se aquestes tres mesures i com implantar-les de manera eficaç.

Anunciem que La Flama lobby, com a grup d’interès registrat, ha sol·licitat una reunió amb el MHPresident de la Generalitat Valenciana, amb la intenció de transmetre-li directament les nostres peticions.

La Flama Lobby – Grup d’Interès codi 462

Comparteix

Icona de pantalla completa