La que diuen que és la «segona institució pública millor valorada pels espanyols» passa per un mal moment. Primer es va saber que havien hagut d’engarjolar tot un general de divisió, Francisco Espinosa, investigat per liderar una trama que es dedicava a l’extorsió i al tràfic d’influències. El van haver de posar entre reixes perquè tenia feixos de bitllets amagats a casa en caixes de sabates, i la jutgessa que instrueix el cas no s’acabava de fiar que no alcés el vol o es posés a destruir proves. Després, s’hi va afegir la notícia de la imputació d’un tinent general, Pedro Vázquez, i, uns dies més tard, la destitució del coronel en cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tenerife, José María Tienda. A més, s’estan investigant més d’una dotzena de comandàncies per irregularitats comeses en la contractació d’obres a centenars de casernes policials. Ara bé: tot això qui ho investiga? La Guàrdia Civil?

És curiós. Resulta que aquesta segona trama, relacionada amb les obres i les reparacions que es feien a les casernes, feia més de cinc anys que era investigada, però ningú no havia dit ni pruna fins que el nom de l’empresari Ángel Ramón Tejera de Léon no va ser esmentat en el judici que afecta el primer general detingut, Francisco Espinosa. El 2018 un informant anònim va assenyalar unes irregularitats en els contractes de les obres que Tejera de León havia fet a les casernes d’Àvila i els voltants. Als d’afers interns de la Guàrdia Civil no els costà gens assabentar-se que Tejera (li direm així per estalviar) és propietari d’empreses de noms antològics, com ara Solocorcho, o Canarycork, o Impermercork, que havien fet obres en moltes altres casernes durant anys i panys.

El 24 de gener del 2020, ja tenien a l’oficina on es portava la investigació tantes factures dubtoses i tants pressupostos que feien olor de socarrim que es decidiren a portar-ho tot al Jutjat d’Instrucció número 2 d’Àvila. Per què a Àvila? Posem que va ser perquè d’allà havia sortit la primera denúncia. És un criteri com un altre. I, al capdavall, algú havia de carregar amb la feina.

El Jutjat d’Instrucció número 2 d’Àvila, per tant, assumí el cas. Però si fa no fa al cap d’un any se’n desentengué i li passà el mort a un jutjat de Madrid, que ha continuat fins ara amb la investigació. Això era el 2021 i fins a la primeria de març d’enguany no se n’ha cantat ni gall ni gallina. Una discreció admirable ha cobert tot aquest cas tan important. Ni una notícia als diaris o als canals de televisió mentre el cas era portat pel jutjat d’Àvila. Ni una notícia ni un comentari en cap emissora de ràdio mentre el cas era portat pel jutjat de Madrid. I encara ara que el cas s’ha destapat procuren esmentar-lo ben poc i amb la boca petita.

El tinent general Pedro Vázquez era un alt comandament de la Guàrdia Civil i dirigia el departament que s’ocupava de contractar i supervisar les obres i els subministraments. L’acusen de maniobrar perquè a les empreses de Tejera no els faltés l’oportunitat d’inflar les factures. Reparaven terrats i teulades, posaven quatre maons, pintaven murs… Vinga pastar algeps i vinga buidar bidons de pintura. Resultat: una pila de factures que totes juntes sumen més de tres milions d’euros.

És massa evident que la Guàrdia Civil no és la policia idònia per investigar els generals i alts comandaments de la Guàrdia Civil. No és un cas d’afers interns. Els casos de corrupció que s’estan destapant ultrapassen les dimensions d’un departament d’afers interns que, a més, també hauria de ser investigat, perquè ja s’han començat a publicar notícies que diuen que no tots els informes que s’elaboraven en aquelles oficines per denunciar les irregularitats que cometien els alts comandaments arribaven a fiscalia.

Comparteix

Icona de pantalla completa