Aquests darrers dies resulta curiós veure el comportament dels periodistes espanyols. Ara s’escandalitzen perquè es destapen proves que apunten que, durant anys, a les oficines del Ministeri de l’Interior i als despatxos de la Secretaria de Seguretat es tramaven operacions contra els líders de Podemos i contra els polítics catalans sense respectar absolutament cap regla. Espiaven i investigaven comptes bancaris a tort i a dret, amb l’objectiu d’aconseguir proves incriminatòries. Però si no les aconseguien tant era, perquè llavors filtraven acusacions falses a la premsa. I la premsa, obedient, les difonia.

Els periodistes espanyols de les tertúlies televisives i radiofòniques es fan els sorpresos ara, perquè el fiscal anticorrupció vol engarjolar els qui l’any 2016 eren ministre de l’Interior, secretari d’estat de Seguretat i director de la policia. Tota la premsa sabia que l’Estat estava fent la guerra bruta contra Catalunya, per impedir el referèndum d’independència. Ho sabien i, molts d’ells, ho legitimaven. Ho trobaven «constitucional». Ara s’escandalitzen de l’ús que es feia de la policia per amagar els draps bruts del Partit Popular i mantenir-lo en el poder i per ensorrar electoralment Podemos. Però continuen trobant disculpable la persecució dels polítics catalans.

En les properes setmanes tindran oportunitat de distreure la gent, de tapar una corrupció amb una altra que els sembla més suportable. Han trobat el cas perfecte: un empresari acusat de pagar suborns per poder vendre uns drons als bombers, a l’exèrcit i a la policia; un diputat del Partido Socialista Obrero Español que munta festes a restaurants i hotels a les quals acostuma a convidar alguns companys de partit; un general de la Guàrdia Civil que ha anat a parar a la presó i que guardava feixos de bitllets a casa, en caixes de sabates; un home anomenat «Raúl Fotovoltaica», que instal·lava plaques solars a les granges; uns ramaders de les Illes Canàries, unes vaques, unes subvencions i una empresa làctica. Els periodistes diuen que ho troben «vergonyós» tot això dels suborns, que és com tornar al passat. Els policies que han estat entrevistats pel diari Europa Sur, en canvi, coneixen molt bé com funciona l’Estat espanyol i diuen que el general té una ment privilegiada. «Que viva España».

Comparteix

Icona de pantalla completa