Diari La Veu del País Valencià
Els veïns i veïnes de València al centre de les nostres preocupacions

Des del canvi de govern en 2015 la ciutat ha fet un gir. Però considerem que no ha estat suficient: que cal més atenció als barris. Encara vivim en una ciutat fortament centralitzada, i en la qual s’afavoreix i incentiva el turisme sense tindre en compte l’efecte que té sobre les persones que hi vivim habitualment

La ciutat no són els edificis, ni les places per molt boniques que siguen ni les infraestructures ni tan sols els serveis ni els recursos. La ciutat la formen les persones concretes que hi vivim. Els edificis, recursos i les infraestructures han d’estar al servei dels veïns i veïnes. En altres paraules: reivindiquem un urbanisme al servei del poble.

Cada dia, i no solament perque s’acosten les eleccions municipals, des d’Esquerra Unida de València ens preguntem: què preocupa al veïnat?, quines són les seues necessitats?, què ens demanaran?, què demanen des del barri de Malilla, des de Patraix, Marxalenes o des de les pedanies per exemple?

Un principi guia la nostra actuació, i és que les nostres polítiques han d’estar al servei dels barris i les seues demandes, des d’una perspectiva de progrés i inclusió. Això sí, en Esquerra Unida diguem algunes coses que potser no tots els partits siguen capaços de dir-les. I és que no tots els barris tenen les mateixes necessitats. Si un barri porta temps sense inversions, si li falten serveis, aleshores caldrà dedicar més recursos a qui més ho necessita. Sabem que això ens separa de qui promou polítiques neoliberals de gestionar una ciutat. Nosaltres sí que estem per construir una ciutat amb justícia i equitat per a totes les persones independentment del barri en el qual vivim i això passa per atendre de manera específica l’anàlisi i l’actuació als distints llocs que componen, de forma plural i vertaderament pluricèntrica, la nostra ciutat. No volem una ciutat al servei de l’especulació urbanística ni dels interessos dels poderosos, volem una ciutat al servei de les persones.

Des d’Esquerra Unida tenim un projecte de ciutat i un model urbanístic al servei de la gent: la prioritat sempre ha de ser la qualitat de vida i l’accés a serveis per part de la ciutadania, sense posar cap altre interès (ni econòmic ni polític) per davant.

Creiem que les veïnes i els veïns han de tindre un govern de progrés que es preocupe d’implementar un projecte de ciutat pluricèntrica, on independentment del barri de València en el qual visques, pugues portar una vida digna sense necessitat d’estar desplaçant-te en el dia a dia fora del teu entorn per a tindre accés a serveis bàsics, en la qual s’incentive el sentit de pertinença i identitat, i el teixit associatiu dels barris.

El nostre objectiu és el de millorar la qualitat de vida ciutadana i de manera quotidiana, sentir-nos segurs en el nostre barri i reforçar la convivència veïnal. Enfortir el comerç local en els barris descentralitzant la ciutat econòmicament, alhora que es redueix la mobilitat ciutadana i s’evita el desplaçament fora de la ciutat en favor del barri, i reduir així l’ús de vehicles privats.

Tenim clar que la democràcia en la ciutat no és «votar cada quatre anys» sinó descentralitzar democràticament València donant un major control del govern municipal als veïns i veïnes, promovent el teixit associatiu i la reforma participativa de les Juntes Municipals de Districte. Per això totes aquestes mesures cal construir-les des del diàleg i el consens ciutadà.

Caldrà un nou Pla General d’Ordenació Urbana que done solució als problemes reals de la ciutat i de la ciutadania. Perquè a més, el tema de la vivenda és una de les preocupacions centrals de les famílies: per això fa falta una moratòria urbanística, que afecte el creixement de la ciutat i a la construcció de nous habitatges, i un pla d’inversió pública en serveis públics de proximitat perquè la gent visca amb dignitat en el seu propi barri.

Els carrers i les places han de ser espais de socialització. La ciutat ha de ser un lloc per a viure i convidar a passejar, interactuar i afavorir el xicotet comerç. Aquesta ciutat cal continuar construint-la des de la qualitat de vida al dia a dia. Cal avançar posant els veïns i veïnes al centre de les preocupacions i prioritats de les institucions amb capacitat de gestió i eficàcia per a impulsar el model que volem i necessitem.

Comparteix

Icona de pantalla completa