Diari La Veu del País Valencià
Salut sexual i pobresa menstrual: què podem fer?

Els últims mesos estem veient gran quantitat de notícies i estudis que demostren que els casos de contracció d’ITS en la generació Z ha augmentat notablement respecte de les generacions anteriors. Del mateix mode que, d’acord amb les dades de l’institut de salut Carles III, les més afectades per les enfermetats de transmissió sexual son dones d’entre 15 i 24 anys.

Aquest fet sorprèn ja que ens trobem en l’era de la comunicació i la divulgació sobre sexualitat es pressuposa accessible per a tothom. De la mateixa manera que semblava que la sexualitat estava avançant amb la naturalització de qüestions com, per exemple, la menstruació. Es per això que davant aquest fet ens veiem en l’obligació com a societat d’examinar i posar a l’abast de totes una educació sexual molt més efectiva.

Primerament, hauríem d’apostar per un canvi en les xerrades informatives sobre salut sexual que es donen als instituts. Els i les adolescents son les persones que comencen a experimentar amb la pròpia sexualitat i és de vital importància posar al seu abast un ensenyament més complet i format per part de professionals. D’aquesta manera, s’ha d’anar abandonant la perspectiva heterosexual en l’explicació de les enfermetats de transmissió sexual perquè es dona la imatge errònia que només es contrauen en les relacions home-dona.

Apostem llavors per una educació sexual integral que a més de comptar amb les persones cisheterosexuals, ho faja també amb les homosexuals, lesbianes, transsexuals i bisexuals. Sempre des d’un canvi en la perspectiva de les professionals que la imparteixen, trencant tabús i deixant a banda la tradicional i única activitat d’ensenyar a posar un preservatiu. Així mateix, és necessària una perspectiva de gènere en les mateixes i major informació sobre els embarassos no desitjats i la menstruació.

Aquesta última no es tan coneguda com sembla, moltes vegades les persones menstruants no coneixen ben bé els factors que influeixen en l’alteració dels cicles, sagnats, etc. I encara més, hi ha moltes persones que no poden accedir als productes d’higiene menstrual per falta de mitjans.

És per això que volem apostar per una educació sexual amplia que no deixe ningú enrere i dur a terme una iniciativa basada en adquirir 200 copes menstruals per a fer-les arribar a aquelles persones que entren a l’institut; per tal que totes les que comencen a tindre el període siguen abastides dels mitjans necessaris per fer front a una nova etapa vital, sempre des d’una iniciativa sostenible.

Comparteix

Icona de pantalla completa