Diari La Veu del País Valencià
Molta pancarta i poca vergonya

Des de Podem hem rebutjat assistir a la manifestació convocada per Somos Mediterránea davant del Servei Provincial de Costes en Castelló de la Plana. Els motius són ben sabuts, ja que els hem explicat vàries vegades. Però ens agradaria deixar clares algunes coses.

Tornem a dir que no és una decisió senzilla. Fàcil és apuntar-se i tapar-ho tot amb un «Per Moncofa». Nosaltres pensem que tot aquest assumpte necessita més pausa i argumentació i molta menys pancarta i joc, malintencionat, amb les preocupacions de la gent que pateix, directament o indirectament, tot el problema de l’erosió de la nostra costa.

Ens agradaria, primer, explicar que en maig del 2021 (quan tocava) vam presentar una moció a l’Ajuntament en la qual demanàvem la presentació d’algun projecte per poder optar als Fons Europeus i poder avançar en actuacions de protecció, almenys, de la zona on tenim competència com a municipi o bé, exigir a les altres administracions que ho feren per nosaltres. Aquell era el moment de fer-ho i no el 2022 i 2023 com pretén el PP. Però la moció no va entrar a debat perquè amb la seua majoria absoluta no ho van permetre.

Hem sigut nosaltres els que hem pressionat els nostres grups parlamentaris, autonòmic i confederal, perquè elaboraren una proposició no de llei que tingueren en compte tots els interessos que es conjuguen en aquesta problemàtica. El resultat ja s’ha presentat i, el nostre grup municipal, vam presentar una moció al ple que després de diverses males jugades del PP es va rebutjar.

Llavors, què pretén el PP amb tot açò? Per què no accepta les nostres propostes? És evident que està fent electoralisme com tantes altres vegades. Però què pinten els grups municipals de PSOE i Compromís participant de tota aquesta història? No ho sabem. Només direm que tant els primers (tenen el ministeri encarregat de costes i una conselleria), com els segons (tenen la Conselleria de Medi Ambient i Transició Ecològica), tenen molt a dir en la solució que necessitem.

I és en aquesta solució en la qual ens hauríem de centrar totes les forces polítiques i no s’està fent. Tenim en marxa la construcció d’espigons de sud a nord en tota la costa del sud de Castelló. Es fa en aquest sentit perquè els corrents van de nord a sud i quan es recupera una costa al sud podem continuar al seu nord sense perjudicar. Sí, aquest el motiu que no permet contruir espigons a la vegada en tota la costa. Encara que, també, ens haurem de preguntar si aquesta solució és definitiva o no. No són poques les veus que critiquen la construcció d’espigons pels seus efectes no desitjats. Des del nostre grup entenem que aquesta mesura pot ser una solució a curt termini, però que requereix mesures a considerar en un temps més llarg. Ens agradaria, que no ho dubte ningú, que el mar no atacara la nostra costa, però està passant. És per això que un dels elements centrals en la moció explicada anteriorment, era donar seguretat jurídica als propietaris de les casetes afectades. És a dir, si el mar acaba entrant dins de sa casa, què pot fer l’administració per a compensar no haver actuat quan tocava?

Des de Podem Moncofa no hem vingut a la política per a fer el que ja es feia. Estem ací per aportar solucions definitives als problemes dels nostres veïns i veïnes i, per això, no ens veureu en manifestacions plenes de pancartes que pretenen tapar males gestions dels qui tenen autoritat per solucionar-les.

Comparteix

Icona de pantalla completa