Si no heu estat mai a les Coves de Vinromà (la Plana Alta) paga la pena visitar aquest xicotet poble del Maestrat històric a les comarques del nord. Té molta història cultural i patrimonial, però també, «i açò en els dies que vivim és molt destacable i important» té una llarga trajectòria de reivindicacions en la defensa del territori. Fa quasi vint anys, ja hi va haver grans mobilitzacions en contra de la instal·lació d’un abocador de productes tòxics i perillosos. I és que pareix que poden fer de nosaltres, la gent que vivim en zones rurals i d’interior, i dels nostres pobles el femer de les grans ciutats.

Així, gràcies a la pressió de la majoria de la població, es va cancel·lar aquest projecte. Com si d’una pel·lícula de terror es tractara, des de fa uns mesos, el malson que amenaça el benestar i la tranquil·litat del veïnat, ha reaparegut, aquesta vegada en forma de megaprojecte de camps fotovoltaics entre les Coves de Vinromà i Cabanes.

Són moltes les visites que en els darrers mesos he fet a la Torre Ebri, un enclavament únic i meravellós, situat a dalt d’un xicotet turó, a l’epicentre de la desfeta MAGDA. No sols jo he visitat Cinta, Miguel Angel o Carmen, per a escoltar la seua problemàtica i tractar de donar solucions, també ho han fet, en més d’una ocasió, companys i companyes, com el senador Carles Mulet, la portaveu d’Iniciativa Nord, Míriam Pañella, o la directora de política territorial i paisatgística de la Generalitat Rosa Pardo. El darrer dimarts vam assolir una nova fita amb la visita de la consellera de Transició Energètica, Isaura Navarro. Gràcies, Isaura, per tota la magnífica tasca que estàs duent a terme des de la Conselleria. I és que no em cansaré de repetir-ho: per conéixer les realitats del País, hem de xafar el carrer, en aquest cas el territori, i escoltar de primera mà les necessitats de la nostra gent.

Des de Compromís som molt de defensar el territori, i no defallirem fins que tots aquests malsons, disfressats d’energies renovables, desapareguen d’un territori on el sector agroalimentari és cabdal, i és el principal teixit econòmic de moltes famílies i que a més a més aporta la sobirania alimentària a cadascun dels pobles. En un moment en què malauradament estem vivint, per diferents causes i motius, una important desmobilització de la societat civil, i que haurem sí o sí de debatre el perquè, omplir els carrers de València com ho vam fer el darrer dissabte arran de la defensa del territori amb la transició energètica, és senyal que des de les institucions no podem posar-nos de perfil davant una realitat colpidora d’emergència a les zones rurals de les nostres comarques.

En els darrers mesos pareix que definitivament la societat està adonant-se cada vegada més de la necessitat d’acabar amb aquelles energies fòssils, contaminants i destructives per al medi ambient. El canvi climàtic i les seues conseqüències fan que de manera urgent, assolim el canvi a tecnologies renovables i respectuoses per al planeta. Malauradament, també estem comprovant que aquest canvi està sent utilitzat com una nova oportunitat per al capitalisme extractiu. Darrerament, són molts els megaprojectes d’instal·lacions de camps solars que sí, és energia renovable, però a la vegada promouen una producció concentrada i poden tindre efectes devastadors sobre el territori per l’impacte de les mateixes instal·lacions, i de vials i d’instal·lacions auxiliars inclosos en els projectes, que suposen l’ocupació de terrenys agrícoles productius i danys paisatgístics. I és que estem sent testimonis d’importants modificacions del sistema energètic valencià sense tindre la possibilitat d’intervenir en la presa de decisions.

Tant els projectes actuals com els venidors, són propostes de grans grups econòmics aliens al país, que fan ús del nostre territori sense cap consideració al nostre territori.

Són molts els exemples arreu del país dels moviments de grans empreses per a prendre posicions amb el negoci que s’obri al voltant dels plans de transició energètica, però amb exemples com els del darrer dissabte a València, amb l’oposició del poble organitzat, presentarem batalla en contra de l’especulació i els interessos del capital.

Des de Compromís continuarem treballant per construir el País Valencià que volem!

Comparteix

Icona de pantalla completa