Els joves som el present

La joventut és clau en la societat. D’acord al padró de l’any 2021 el 29,51 % dels vallers i valleres són joves, és a dir, 3 de cada 10 vallers tenen menys de 31 anys. I què ha fet l’ajuntament en aquesta legislatura per a més d’un terç de la seua societat? Ben poc, hem de dir. Perquè limitar el jovent a una regidoria de joventut és fer-ne ben poc. La joventut no som el futur, som el present. I necessitem que les institucions públiques deixen de ser adultcentristes i comencen a pensar, realment, en les nostres necessitats. Els joves no volem ser la veu del futur. Els joves ja som la veu del present.

Ho som perquè l’alcem contra un PSOE que va posar tots els entrebancs possibles a la creació d’un casal jove al qual no estem disposades a renunciar. Alcem la veu per demanar una millora d’aquesta instal·lació pública que encara no és, ni molt menys un espai digne per als joves. Alcem la veu per a demanar una mirada transversal, per primera vegada, al nostre ajuntament. Alcem la veu per la gratuïtat d’AVSA per a tots els estudiants universitaris, per l’ampliació de l’horari de la biblioteca en època d’exàmens perquè tothom tinga accés a l’estudi, siguen quines siguen les seues circumstàncies a casa. I sí, això inclou els diumenges.

Els joves volem un segon poliesportiu. Volem unes instal·lacions dignes perquè, tots els joves, independentment de formar part d’un club o no, tinguen un espai segur i públic on jugar. La joventut de la Vall necessitem un servei d’assessorament en matèria de beques, ajudes i premis. I molt més. Necessitem que les polítiques de joventut es coordinen mitjançant un Consell Jove triat democràticament que realment ens represente a totes i tots.

Si la regidora de Cultura nega que s’han oblidat dels joves estarà mentint. Només cal fer una ullada a la programació cultural del nostre poble. On quedaren les nits temàtiques o el fòrum de pel·lícules de l’antic cinema Espanya? En un calaix. On està l’aposta per una cultura amb una mirada jove? On estan els scape rooms i els micròfons oberts que tenen èxit a altres pobles on sí que pensen en nosaltres?

Tant de bo se’ns escoltara. Tant de bo es deixara de considerar els joves com eixa generació perduda, perquè els podem assegurar que sabem bé on estem i tot el que ens agradaria canviar en aquest poble. Per què és tan difícil que es duguen a terme campanyes de filiació al programa de Garantia Juvenil per a millorar l’ocupació? Per què es van promoure beques a l’estranger i no intenten que els nostres estudiants es queden a les nostres empreses amb una xarxa de beques i pràctiques? Per què no donem suport de veritat als projectes empresarials dels joves lluitant per eliminar la quota d’autònom als menors de 35 anys?

Queda molt per fer. Cuidar de la nostra salut mental hauria de ser primordial. Els i les alumnes del nostres tres instituts ho demostraren amb una vaga aquest mateix mes. Estan demanant ajuda a crits i ningú els està escoltant. Parlem sobre açò? Sí, parlem sobre prevenir i tenir cura de la salut mental amb una plataforma de psicòlegs que ajuden a detectar problemes de salut mental, sense cita prèvia ni derivació, com ja està funcionant a altres ciutats. O de crear un pla contra l’assetjament i el ciberassetjament escolar. Lamentar-se quan és massa tard, no serveix per a res.

A Compromís ho tenim clar, i a la Vall d’Uixó els joves prendrem el relleu. I ho farem perquè tenim el suport d’un equip de persones que mai ens ha menyspreat i sempre ens ha escoltat. Malgrat la inexperiència. Malgrat la joventut. Hem après molt al seu costat en els últims anys i ara, ens sentim amb la força que caracteritza a Joves PV per a fer un pas endavant. Al nostre col·lectiu estem convençudes: la veu jove té un paper primordial. I la tindrà en la seua representació a les pròximes llistes municipals. No volem que aquestes reivindicacions queden en un article oblidades. Volem que en 2027 hagen pogut ser una realitat. Volem revolucionar la política de joventut de la Vall.

Però no podem fer-ho nosaltres soles. No volem ser només Joves PV Compromís La Vall. Volem ser la veu reivindicativa de tota la joventut del nostre poble i per això començarem una ronda de reunions amb totes i tots vosaltres. Volem que us sentiu representades, que les vostres propostes i reivindicacions formen part del nostre projecte de ciutat. Cal que algú vos escolte. I nosaltres estem disposades a fer-ho. Les nostres portes romandran sempre obertes a la joventut. Sempre ho han estat, però des del col·lectiu de Joves PV us encoratgem a alçar la veu. La vostra veu. Perquè mai més ens tornen a dir que som el futur. Que tinguen clar que som el present. I tenim molt a dir. La Vall i el seu ajuntament ha de començar a escoltar-nos.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.