Diari La Veu del País Valencià
Alacant recorda Miquel Grau 45 anys després

Un any més, el Casal Popular Tio Cuc d’Alacant ha tornat a recordar el jove Miquel Grau, que va morir a la cèntrica plaça dels Estels d’Alacant l’any 1977, quan només tenia vint anys, víctima d’un jove simpatitzant del feixisme que li va llançar una rajola des del seu balcó. Els fets es van produir quan Miquel, que estava a Alacant en aquell moment aprofitant un permís mentre feia el servei militar obligatori, penjava cartells de la convocatòria del 9 d’Octubre, que havia de servir per a exigir l’aprovació de l’Estatut d’autonomia. Miguel Ángel Panadero Sandoval, militant del partit neofranquista Fuerza Nueva, li va llançar una rajola des del seu àtic. Una acció que va acabar amb la vida de Miquel Grau.

Han passat 45 anys i, com cada mes d’octubre, el Casal Popular Tio Cuc d’Alacant ha tornat a retre homenatge a Miquel Grau. Ho ha fet amb un acte en el mateix lloc en què va ser assassinat, amb la lectura de pomes, de discursos i amb actuacions musicals per a recordar-lo. Amb la voluntat de «dignificar la seua figura des de la cultura popular», el Casal convocava a la manifestació antifeixista del pròxim 9 d’Octubre a València i a la processó cívica que se celebrarà el mateix dia a la localitat del Campello (l’Alacantí).

Llum Quiñonero, qui va viure els fets en primera persona –ella mateixa penjava cartells amb Grau en el moment en què va ser assassinat–, celebrava el record mantingut per les noves generacions antifeixistes d’Alacant, alhora que reivindicava la memòria històrica pels morts silenciats durant la Transició.

Llum Quiñonero amb el cartell que penjava Miquel Grau quan va ser assassinat / Daniel Betoret

Un representant del grup de suport als joves de Pego (Marina Alta), encausats per haver plantat cara el grup ultra de futbol i d’ideologia feixista Gandiblues, que van ser envoltats a la localitat de Pego quan hi van acudir abans d’un partit de futbol proclamant consignes feixistes, tancava l’acte. Aquella reacció de Pego ha desembocat en una acusació de Fiscalia, que demana 114 anys de presó per als antifeixistes de la localitat, «mentre que als feixistes dels Gandiblues no se’ls demana res», deia el representant dels encausats, qui celebrava també que a Alacant es respecte i es reivindique la memòria antifeixista.

L’acte, que també comptava amb l’actuació de Titana i de la colla muixeranguera El Cocó, acabava amb una cercavila que finalitzava al Casal Popular Tio Cuc.

Comparteix

Icona de pantalla completa