Diari La Veu del País Valencià
El pont Romà o de les Meravelles, a Vistabella del Maestrat

El pont Romà o de les Meravelles, a Vistabella del Maestrat, s’utilitzava per a travessar el riu Montlleó, que naix a Puertomingalvo, a la comarca de Gúdar-Javalambre, discorre al peu dels contraforts septentrionals de Penyagolosa, i fa de frontera natural entre l’Aragó i el País Valencià.

És una construcció d’origen medieval d’un sol ull, possiblement del segle XIV, que unia els dos territoris en la frontera entre Vistabella i Mosquerola mitjançant una antiga calçada romana i posterior canyada reial. Per tant, forma part d’un antic trajecte que ja existia en temps romans i sobre el qual durant segles s’han traginat mercaderies, i han passat raberes.

Els anys d’esplendor de Vistabella i Mosquerola (el 1338 el primer poble va ser residència del Rei d’Aragó, Pere IV el Cerimoniós, i el 1366 el segon va adquirir la condició de vila), coincideixen amb la consolidació de l’organització pecuària transhumant, establint-se duanes per al control dels ramats. També va ser llavors quan el consell de Mosquerola va contractar un mestre per a construir el pont.

En l’actualitat, forma part de la via pecuària que segueix la ruta transhumant denominada Cabanes. Una ruta amb un itinerari únic i pràcticament rectilini, d’uns 50 km, que uneix aquesta població de la Plana Alta amb la de Terol.

Va ser restaurat a principis de la segona dècada del segle XX.

Comparteix

Icona de pantalla completa