Diari La Veu del País Valencià
Morella acull el congrés «Diàlegs internacionals sobre ensenyament plurilingüe»

El congrés «Diàlegs internacionals sobre ensenyament plurilingüe» se celebra a les Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella (els Ports) aquest divendres i dissabte. Aquest esdeveniment de caràcter internacional, amb experts i expertes de primer ordre en la matèria, presenta una primera jornada de caràcter acadèmic i una segona de formació docent. La trobada està organitzada per la Universitat de Ginebra, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana.

L’acte inaugural ha comptat amb la participació del catedràtic de Didàctica de les Llengües i formació del professorat a Ginebra, Joaquim Dolz; la directora general d’Innovació Educativa, Reis Gallego, i el regidor de Desenvolupament Rural i Medi Ambient, Joel Pascual. També l’alcalde de la ciutat, Rhamsés Ripollés, que hi ha participat a través d’un vídeo, ha destacat «la importància de la llengua com a patrimoni cultural d’aquest territori» i ha explicat que«el que millor podem fer per valor-la és utilitzar-la».

En declaracions a Diari La Veu, Reis Gallego ha assenyalat que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports considera «molt rellevant» la celebració d’aquest congrés a Morella pel que suposa quant a «l’intercanvi d’idees en sociodidàctica, recerques d’enginyeria didàctica, sistema didàctic principal», ja que «estem immersos en avançar cap a una educació plurilingüe real i de qualitat». També perquè és «molt important portar aquests esdeveniments i aquestes personalitats de Suïssa, Andorra, Brasil o el País Basc, entre altres procedències, a poblacions com Morella per a vertebrar el nostre país i fer aquestes reflexions més enllà de València».

Per part seua, Ibon Manterola Garate, professor del departament de Lingüística i Estudis Bascos de la Universitat del País Basc, ha explicat a aquest mitjà que «actualment, s’estan duent a terme investigacions a Euskadi que demostren que combinar l’eusquera, el castellà i l’anglés en un mateix dispositiu didàctic pot afavorir, en general, la competència plurilingüe, però cal matisar que en aquesta classe de dispositius plurilingües s’ha de tindre en compte l’estatus sociolingüístic de cada llengua, és a dir, no es tracta d’aplicar criteris d’igualtat -dedicar el mateix temps a cadascuna-, sinó d’equitat: cal privilegiar la llengua minoritzada, perquè és la que menys s’usa fora de l’escola, etc.» Per tant, ha insistit, els resultats són bons, «però és important matisar que plurilingüe no significa tractar de la mateixa manera les llengües implicades, sinó que cal tindre presents factors sociolingüístics de domini, de minorització, etc.»

A més, el programa inclou activitats obertes al públic general, com ara el «Diàleg musical» que tindrà lloc dissabte a les 20.00 hores al Teatre Municipal. Hi intervindran André Conforte, de Rio de Janeiro (Brasil); Jean-François de Pietro de Neuchâtel (Suïssa); La Disbauxa de Morella, i Aina Palmer; de Borriana i Meliana. A més, diumenge hi haurà una visita cultural per Morella i, a la plaça de Colom, a partir de les 10.30 h, l’actuació de l’alumnat de l’IES Els Ports amb el programa Rhapsodes, així com del Grup de Danses de Castelló amb la Rondalla de Morella.

Comparteix

Icona de pantalla completa