Diari La Veu del País Valencià
Set experiències d’adaptació al canvi climàtic de cinc municipis valencians inspiren altres administracions

La Conselleria de Transició Ecològica ha celebrat una sessió de treball per a impulsar les ferramentes d’adaptació local i resiliència al canvi climàtic, emmarcada en la designació del País Valencià com un dels 150 territoris «Regions Adapt» de les Missions de la Unió Europea.

La jornada «Adaptació al Canvi Climàtic dels municipis» del País Valencià ha posat el focus en set experiències innovadores d’adaptació de cinc municipis valencians que poden servir com a exemple i inspiració per a altres administracions públiques, associacions i empreses, segons ha destacat la Generalitat en un comunicat.

La recàrrega hídrica del Clot de Galvany d’Elx, l’ús de sistemes urbans de drenatge sostenible, el parc urbà d’inundació de la Marjal d’Alacant, el pla d’adaptació al canvi climàtic de Benidorm, la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques per a autoconsum i dotació de zones d’ombra al CEIP Professor Santiago Grisolía de València i el Projecte «Guardian» contra els incendis a la interfície urbana-forestal de Riba-roja de Túria (Camp de Túria) han sigut les iniciatives exposades per a fomentar que siguen replicades.

Durant l’obertura de la jornada, la secretària valenciana Paula Tuzón assenyalava la necessitat de «compartir el coneixement i afavorir la visibilitat d’iniciatives concretes i efectives d’adaptació municipal per a augmentar la resiliència davant el canvi climàtic, a més de donar suport a la Conselleria a través d’eines d’implementació i diagnòstic de solucions a mesura».

Pel seu compte, el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, ha subratllat «la urgència d’activar plans d’adaptació al canvi climàtic basats en les anàlisis de riscos i vulnerabilitats de cada territori» en la seua ponència sobre l’impacte del canvi climàtic al País Valencià.

L’anunci dels primers territoris participants en la Missió d’Adaptació Climàtica de la Comissió Europea es va produir en el transcurs del primer fòrum d’aquesta missió celebrat a Brussel·les el 7 de juny del 2022. L’objectiu era reforçar aquestes «Regions Adapt» per a accelerar la seua transformació cap a la resiliència climàtica, i ajudar-les a comprendre, preparar i gestionar millor els riscos induïts pel canvi climàtic.

Comparteix

Icona de pantalla completa